У Польщі угоду називають технічною

Як передає кореспондент УНІАН у Польщі, про це він сказав на прес-конференції у Варшаві сьогодні.
"Я не згоден з коментарем "Газпрому", згідно з яким мова йде про створення нового проекту, це помилкова теза. Не згоден також з інформацією про збільшення постачань до Польщі через нову систему газопроводів. Ці інформації неправдиві і не відповідають технічній угоді, підписаною між "Європол ГАЗ" і "Газпромом", - сказав він.

Міністр підкреслив, що підписаний документ не зобов'язує Польщу будувати газопровід, і назвав його "технічним".

"Меморандум стосується обміну інформацією, який повинен дозволити краще проаналізувати економічні та юридичні сторони пов'язані з можливістю реалізації такого проекту в майбутньому", - сказав він.

Відео дня

М.Будзановський сказав, що подібні угоди підписують багато компаній, які знаходяться під його контролем, зазначивши, що його не інформують про документи такого рівня.

Міністр також підкреслив, що, згідно з прийнятою польськими властями енергетичною стратегією, побудувати новий газопровід в країні може тільки державна компанія Gaz System.

На тему: Туск не підтримав ідею Путіна про ще один газопровід в обхід України

Як повідомляв УНІАН, про вчорашнє підписання меморандуму між польсько-російською "Європол ГАЗ" і російським "Газпромом" щодо проекту "Ямал-2" сьогодні повідомила прес-служба російського газового монополіста, зазначивши, що йдеться про будівництво газопроводу з Білорусі через Польщу в Словаччину.

За оцінками росіян, які назвали проект вигідним для поляків, через новий газопровід, будівництво якого може початися в 2018-2019 роках, можна буде додатково поставити до Європи 15 млрд кубометрів газу.

Довідка УНІАН. Підписання зазначеного меморандуму сьогодні викликало лавину коментарів в польських ЗМІ, а найбільша опозиційність польська партія "Закон і Справедливість" навіть зажадала відставки міністра держмайна і пояснень прем'єра з цього приводу.

Раніше сьогодні прем'єр-міністр Польщі заявив, що польські власті не підтримають будівництво ще одного обхідного трубопроводу через Україну і не зацікавлені збільшенням газових поставок з РФ, оскільки хочуть знизити свою енергетичну залежність від росіян. У той же час він відзначив, що не має достатньої інформації з цього приводу.