“Їй було ніяково”: Ющенко пригадав, як Меркель пояснювала блокування вступу України в НАТО / скриншот

15 років тому на саміті НАТО в Бухаресті Україна могла отримати План дій щодо членства в Альянсі, але цей шлях було заблоковано тодішньою канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель. В інтерв’ю ТСН третій президент України Віктор Ющенко розповів, як дізнався про те, що перспективи вступу до Альянсу – вкрай примарні. 

"Коли на мій стіл поклали проект резолюції, який пропонується… По алфавіту розсадка за столом, на "у", США поряд. Я [43-ему президенту США Джорджу] Бушу показую: "Джордже, оце для такої редакції нам треба було їхати в Бухарест?", – пригадує Ющенко і зазначає, що Буш у відповідь показав на Меркель, яка сиділа у протилежному секторі, і тодішнього президента Франції Ніколя Саркозі.

Президент зазначає, що після цього підішов з колегами до канцлерки Німеччини, аби вислухати її позицію, але отримав тільки зауваження про нібито низький рівень підтримки шляху до НАТО в Україна.

"Невеличка перерва. До мене підходить 10-12 президентів європейських країн, особливо східноєвропейських, ми починаємо обговорювати, і я дивлюся як президент [Франції] Ніколя Саркозі пішов (я так думаю, в туалет), а за столом залишилася з невеликою групою президентів канцлер Меркель. А я своїм колегам кажу: "У нас один є варіант, зараз очі в очі поговорити з головним солістом сьогоднішнього засідання". Ми підходимо до Меркель, їй ніяково. На моє заперечення, що ми виконали всі умови, у нас немає претензій ні по лінії Міноборони, ні по лінії МЗС, по жодному блоків немає зауважень, то чому ми бачимо таку резолюцію, яка унеможливлює… Вона мені запитання: "Скільки у вас зараз підтримує людей, нації в плані в плані зближення з НАТО?". Кажу: "На сьогодні 31 відсоток". Вона хотіла сказати, що це мало. Я їй кажу: "Ангело, розумієш, рік тому тезу інтеграції до НАТО підтримувало 14 відсотків, зараз 31". Я був переконаний, що на будь-якому іншому майданчику скажи, що у тебе динаміка кратна в рази, то [вважатимуть, що] це гарна дуже внутрішня політика", – додає Ющенко.

Ангела Меркель - роль в блокуванні вступу України до НАТО

У квітні 2008 року в Бухаресті, Румунія, відбувся саміт НАТО, на порядку денному якого стояли питання про визнання Косова, військові дії в Афганістані, розширення Альянсу, шляхом приєднання до нього Хорватії, Албанії та Македонії, а також приєднання до Програмі дій щодо членства в НАТО України та Грузії. 

За підсумками було ухвалено декларацію, у якій йдеться про те, що НАТО вітає євроатлантичні прагнення України та Грузії, і ПДЧ буде наступним кроком на їхньому шляху до членства. Водночас ПДЧ отримано не було. 

Одну з ключових ролей у цьому відіграла канцлерка Німеччини Ангела Меркель, яка, як наголошував голова МЗС України Дмитро Кулеба "запекло опиралася будь-якому прогресу на шляху до членства України в НАТО".

В квітні 2022 року, за тижні після того, як РФ розв’язала проти України криваву війну, Меркель заявила, що досі вважає правильним своє рішення щодо невступу країни до Альянсу, ухвалене в 2008 році.

За рік Меркель знову прокоментувала події українсько-російської війни та назвала свою політику щодо країни-агресора правильною.

Напередодні саміту НАТО у Вільнюсі, який пройде 11-12 липня, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав німецький уряд не повторювати помилки колишньої канцлерки.

Вас також можуть зацікавити новини: