Проте Ангела Меркель мала телефонну розмову з Путіним 18 серпня / REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркель підтвердила, що не зідзвонювалася з Олександром Лукашенком з приводу протестів у Білорусі.

Про це вона повідомила на прес-конференції 19 серпня, цитує білоруське видання Наша Ніва.

Читайте такожЄвросоюз запровадить санкції проти Білорусі

Відео дня

«Я намагалася організувати телефонну розмову з президентом Лукашенком, проте, на жаль, вона не відбулася», – сказала Меркель.

Також вона додала, що Німеччина не визнає результати виборів у Білорусі.

«Ми підтримуємо мирних протестувальників», – уточнила Меркель.

Ще учора Лукашенко заявив про нібито розмову з німецьким канцлером. Проте вже невдовзі в уряді ФРН її спростували. Водночас Меркель обговорювала білоруське питання з Путіним 19 серпня. Після цього глава Кремля зідзвонився з Лукашенком, щоб передати думку Німеччини.

Сьогодні, 19 серпня, стало відомо, що у розмові білоруський президент різко висловився про позицію Берліна і просив Путіна передати прохання не втручатися у внутрішню ситуацію країни.

Окремо на засіданні РНБО 19 серпня Лукашенко доручив міністерству закордонних справ донести країнам Європи інформацію події «з офіційної точки зору».

Вибори та протести в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення із силовиками. З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій.
  • 13 серпня ввечері затриманих стали випускати з ізоляторів. Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні. Він провів телефонні розмови з президентом РФ Володимиром Путіним. За їх підсумками в Кремлі висловили готовність надати "сприяння у вирішенні проблем" в Білорусі.
  • 14 серпня в Євросоюзі заявили про невизнання результатів президентських виборів в Білорусі і про початок роботи над введенням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство щодо протестувальників.