Меркель мала телефонну розмову з Путіним / REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркель обговорила з російським президентом Володимиром Путіним протести в Білорусі й насильство з боку силовиків щодо демонстрантів.

Про це йдеться у повідомленні на сайті уряду Німеччини.

Читайте такожУ Тихановської кажуть, що вона повернеться до Білорусі

Відео дня

«Канцлер підкреслила, що білоруський уряд повинен утриматися від насильства проти мирних протестувальників, негайно звільнити політичних в’язнів і вступити у міжнаціональний діалог з опозицією та суспільством задля подолання кризи», – інформують у прес-службі.

Інші деталі телефонної розмови не повідомляються.

Раніше телефонну розмову з Путіним кілька разів мав Олександр Лукашенко, чию перемогу на президентських виборах в Білорусі Захід не визнає. Тоді обидва співрозмовники погодилися діяти спільно у випадку загострення ситуації й посилення протестного руху всередині Білорусі.

Росія «підтримує» Лукашенка: що відомо

  • Росія стала однією з перших країн світу, яка привітала Лукашенка з буцімто перемогою на виборах президента Білорусі. Тоді як від цього відмовилися Польща, Литва й Латвія. Україна вітати Лукашенка теж не стала. Пізніше ЄС визнав вибори у Білорусі сфальсифікованими, а самого екс-президента – персоною нон-грата.
  • Паралельно Захід готує пакет санкцій щодо осіб, причетних до насильства й вбивства протестувальників у перші дні демонстрацій.
  • Водночас ЗМІ пишуть про рух колон з російськими військовими в бік кордону Білорусі. Напередодні кілька літаків Військово-повітряних сил Республіки здійснили польоти на російські бази.
  • Побоювання щодо втручання у ситуацію в Білорусі Росії та розгортання «кримського сценарію» неодноразово висловлювали як європейські дипломати, так і політологи.