Блінкен і Лавров озвучили один одному позиції США і РФ / фото REUTERS

Держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров провели коротку бесіду під час зустрічі дипломатів країн G20.

Як пише The Washington Post, це була їхня перша особиста розмова з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Високопоставлений чиновник Держдепартаменту розповів журналістам, що розмова тривала менше 10 хвилин. Блінкен сказав Лаврову, що Вашингтон підтримує мирне врегулювання війни в Україні при збереженні територіальної цілісності країни.

"Він підкреслив, що Україна і Сполучені Штати хочуть, щоб ця війна закінчилася на цій підставі... але чого не вистачає, так це аналогічної рішучості з боку Москви", - сказав чиновник, відмовившись обговорювати відповідь Лаврова.

Відео дня

За його словами, у Вашингтоні не бачать свідчень того, що Росія змінила свою позицію щодо війни. "Ми завжди сподіваємося, що росіяни скасують своє рішення і будуть готові до дипломатичного процесу. Я б не сказав, що після цієї зустрічі були якісь очікування, що щось зміниться в найближчому майбутньому", - додав він.

В ході бесіди Блінкен спробував переконати Лаврова в тому, що підтримка США України не може ослабнути, повторивши, що вони будуть надавати військову та економічну допомогу Україні стільки, скільки буде потрібно.

Також держсекретар закликав Росію скасувати своє рішення про припинення співпраці за новим договором СНО і прийняти пропозицію США про звільнення громадянина США Пола Вілана.

Оновлено о 17:30 Пізніше Блінкен підтвердив журналістам, що зустрівся із Лавровим. "Я закликав Росію скасувати своє безвідповідальне рішення і повернутися до реалізації нового СНО (Договіру про скорочення стратегічних наступальних озброєнь), який встановлює обмеження, що піддаються перевірці, на ядерні арсенали США і Російської Федерації. Взаємне дотримання відповідає інтересам обох наших країн. Це також те, чого люди у всьому світі очікують від нас як ядерних держав", - цитує його CNN.

Він наголосив, що США будуть готові взаємодіяти з Росією з питань контролю над стратегічними ядерними озброєннями, "незалежно від того, що ще відбувається у світі та в наших відносинах".

Також держсекретар підтвердив, що у розмові з Лавровим закликав Росію припинити війну та розпочати переговори. Він наголосив, що Штати підтримують Україну.

Відносини США та Росії

Як відомо, Сполучені Штати Америки з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації надають Україні різну допомогу.

У Росії неодноразово заявляли, що Вашингтон нібито на межі "втягування" у війну через постачання зброї, а також звинувачували Штати в затягуванні війни.

Восени в мережі з'явилася інформація про те, що радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван вів конфіденційні переговори з топ-помічниками Путіна. У Білому домі тоді сказали, що будь-які контакти зосереджені тільки на зниженні ризиків у відносинах між США і Росією, а США дотримуються принципу "нічого про Україну без України".

Президент США Джо Байден в ході візиту до Польщі заявив, що війна припиниться, якщо Росія припинить агресію, а якщо Україна припинить захищатися - це буде кінцем України.

21 лютого 2023 року Путін оголосив про призупинення участі в Договорі про заходи щодо подальшого скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь. У Штатах, НАТО та Великій Британії засудили це рішення і закликали Росію переглянути його.

Вас також можуть зацікавити новини: