Інавгурація Анджея Дуди / REUTERS

У Польщі відбулась інавгурація Анджей Дуда на другу президентську каденцію. Він уже склав присягу перед парламентом.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Onet.

Багато опозиційних депутатів проігнорували прийняття присяги. З переліку запрошених попередніх президентів країни, був присутній лише Александр Квасневський.

Відео дня

У своїй промові Дуда заявив, що вибори проходили у дуже складних у мовах і стали "великою перемогою польської демократії".

Основними питаннями для себе на наступні 5 років президент назвав "родину, безпеку, робочі місця, інвестиції та гідність", також пообіцяв захищати польський аграрний сектор.

Інавгурація Анджея Дуди / REUTERS

Читайте такожПольща домовилась із США про розміщення в країні постійного військового контингенту

"Наш співвітчизник, папа Іван Павло II неодноразово казав нам, політикам, особливо дбати про захист сім’ї. Нація залежить від того, якою є родина", - зазначив президент.  

Президент також наголосив на необхідності посилювати НАТО, поглиблювати співпрацю у межах "ініціативи трьох морів".

Крім того, новообраний президент нагадав про головування Польщі в ОБСЄ у 2022-му і основним завданням для країни назвав сприяти відновленню повного суверенітету України.

"Політичні диспути не зникнуть, тому що це частина життя у демократичній країні. Але можливо зробити більше для того, щоб знизити їхній градус. Важливо сперечатися з повагою та бути здатним потиснути руку опонента", - сказав Анджей Дуда, пояснюючи, чому після виборів ініціював зустріч з Рафалом Тшасковським та запросив на церемонію своїх опонентів. 

Інавгурація Анджея Дуди / REUTERS

Урочистості до інавгурації тривають. Протягом дня відбудуться урочиста служба у соборі Св. Івана Хрестителя та прийняття командування над Збройними силами на площі Юзефа Пілсудського у Варшаві.  

Як повідомляв раніше УНІАН, у другому турі голосування Анджей Дуда отримав незначну перевагу над своїм опонентом Рафалом Тшасковським. Дуда зібрав 51,03% голосів, а Тшасковський - 48,97%. 3 серпня Верховний суд виніс постанову, яка визнала вибори у Польщі 2020 дійсними.