Протести у Мінську / фото REUTERS

Білорусів закликали вийти ввечері 23 вересня на вулиці своїх міст та показати «кінець легітимності» Олександра Лукашенка.

Читайте такожДо палацу Незалежності у Мінську поїхав святковий кортеж Лукашенка (фото, відео)

Відповідний анонс протестів розміщено на найбільшому білоруському Telegram-каналі NEXTA.

Відео дня

Наголошується, що Лукашенко навмисне не повідомив про дату складання присяги президента, бо «народ з радістю на неї прийшов би».

«А у неділю ми покажемо, що таке справжня народна інавгурація обраного президента», – написали автори звернення.

Водіїв закликали блокувати дороги, створювати затори та підтримувати протестувальників. Про детальний план пообіцяли поінформувати пізніше.

Інавгурація Лукашенка: що відомо

  • Сьогодні, 23 вересня, Лукашенко вступив на посаду президента Білорусі в ході таємної церемонії інавгурації. На неї були запрошені всього кілька сотень людей, інавгурація проводилася без анонсу і телетрансляції.
  • Поклавши праву руку на Конституцію, Лукашенко виголосив присягу білоруською мовою. Потім він підписав акт про складання присяги, після чого голова Центральної комісії Білорусі з виборів і проведення республіканських референдумів Лідія Єрмошина вручила йому посвідчення президента.
  • У білоруській опозиції заявили, що від сьогодні Лукашенко "він більше не президент Республіки Білорусь. Він просто глава ОМОНу, який без знаків розрізнення орудує на вулицях Білорусі, та купки бюрократів. Для нас же, громадян Білорусі, для світової спільноти він тепер ніхто".