Білоруський ОМОН розганяє протестувальників / REUTERS

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей заявив, що його країна змогла не допустити в країні повторення «українського сценарію кольорової революції».

Читайте такожЗМІ дізналися, як Вашингтон може відреагувати на військове вторгнення Росії у Білорусь

Як повідомляє російський "ТАСС", таку заяву він зробив в ході відкриття зустрічі в широкому складі з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

Відео дня

"Сьогодні нам доводиться відповідати як на внутрішні, так і на зовнішні, в першу чергу, виклики. Причому останні більшою мірою зумовлюють перші. Проте хочу сказати, що ми витримали першу навалу і не дозволили реалізувати в Білорусі український сценарій, сценарій кольорової революції, організованої ззовні", - сказав Макей.

Глава МЗС Білорусі також заявив, що його країна після виборів опинилася в зоні "високої політичної турбулентності", проте рівень напруження політичного протистояння вже значно нижчий.

Він також подякував російській стороні за "витриману, грамотну і чітку реакцію на події».

Протести в Білорусі: що відбувається в країні

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били. Офіційно відомо про трьох загиблих, понад 200 людей постраждали. Насильство і порушення прав людини білоруськими силовиками засудили в ООН і країнах Заходу. 
  •  Протестні акції проходять в країні щодня. Їх учасників затримують. 
  • Глава Кремля Володимир Путін підтримав Лукашенка і назвав його легітимним президентом Білорусі.
  • 28 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що зараз Київ призупиняє всі офіційні контакти до стабілізації ситуації в Білорусі. За його словами, Україна підтримує ідею проведення нових виборів президента в РБ.