Ісламістський рух ХАМАС, який контролює сектор Газа, відкрив військову академію. Про це, як повідомляє ізраїльська газета "Едіот Ахронот", під час допитів заявив палестинський інженер Дірар Абу Сісі, викрадений ізраїльськими спецслужбами в Україні в лютому 2011 року.

Журналісти через суд домоглися часткової публікації стенограм допитів, з яких стало відомо, що рішення про створення військової академії було ухвалене після завершення в січні 2009 року ізраїльської операції "Литий свинець".

Аналізуючи перебіг операції, керівництво ХАМАС дійшло висновку, що бойовики руху підготовлені погано. Через відсутність дисципліни і досвіду багато бійців кидали свої позиції при наближенні ізраїльських військ. Багатьом страх заважав застосовувати зброю. 

Відео дня

У результаті при мечетях в секторі Газа почали діяти курси підготовки бойовиків. Іспити складають також у мечетях, або в університетах. На навчальних посібниках немає символіки ХАМАС, а серед інструкторів є університетські викладачі і працівники міністерства освіти.

Крім того, за словах Абу Сісі, крім бойової підготовки особового складу, в завдання академії входить удосконалення ракетних систем, що є в розпорядженні ХАМАС. На допитах палестинець зізнався, що сам брав участь у цих дослідженнях, пише Лента.ру.

При цьому Абу Сісі наголосив, що не є експертом з вибухових речовин, і займався лише розрахунками фізичних властивостей металу, - наприклад, здатності витримувати дію високої температури і тиску. Частину інформації для своєї роботи інженер знаходив у вільному доступі в інтернеті.

Як повідомляв УНІАН, Д.Абусісі працював заступником гендиректора єдиної в секторі Газа електростанції. Він був викрадений з потягу «Харків-Київ» в ніч з 18 на 19 лютого цього року. За свідченнями палестинця, троє чоловіків викрали його з потягу, а вже в Києві передали «Моссаду». 

В Ізраїлі Д.Абусісі звинувачують в активній участі в терористичній організації ХАМАС і інших злочинах проти безпеки Ізраїлю. Д.Абусісі одружений з громадянкою України.