Київ. 22 листопада. УНІАН. Проект новго Кримінально-процесуального кодексу (КПК) передбачає низку змін, зокрема термін затримання до встановлення особи.

"У проекті нового КПК сказано, що затримання людини можливе на термін до 3 діб, суд може продовжити до 5 діб", - розповів радник президента, начальник Головного управління з судоустрою АП Андрій Портнов, пише "Сегодня".
Проте, за його словами, ця норма потребує доопрацювання.

"Експерти рекомендували нам розписати докладно, як у ці два дні, між 5 і 3 цілодобово, здійснюватиметься змагальність процесу, чи не буде тут у прокурора більше прав, ніж у адвоката. Це дійсно заслуговує на увагу і ми це врахуємо. Тобто допишемо в КПК кілька абзаців, де чітко буде сказано про права та обов'язки сторін саме в ці 2 доби", - заявив Портнов.

Відео дня

Нагадаємо, новий КПК передбачає низку нововведень, зокрема пропонується запровадити домашні арешти терміном до двох місяців та електронні браслети для стеження за підозрюваними. Крім того, передбачені угоди обвинуваченого з потерпілим та взагалі скасовується таке поняття, як порушення кримінальної справи.

На думку керівника робочої групи, що створила цей проект, радника президента Андрія Портнова, найголовніше досягнення, - те, що адвокат в суді матиме однакові права з прокурором.

Раніше уповноважена з прав людини Ніна Карпачова заявила, що останніми роками Україна є лідером серед країн Європи за кількістю арештів. За її словами, щорічно в Україні заарештовують майже 60 тисяч людей. При цьому тільки 10 тисяч, або кожен шостий надалі звільняються з-під варти.

ТСН