Верховна Рада України прийняла Закон України «Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2008 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях».

Як передає кореспондент УНІАН, «за» проголосувало 363 із 447 народних депутатів, зареєстрованих у залі.

Як повідомив на засідання парламенту міністр оборони України Юрій ЄХАНУРОВ, у 2008 році передбачається проведення дев’яти навчань за межами території України за участю українських військовослужбовців та 11 військових навчань на території України.

Відео дня

Він наголосив, що вже 22 квітня відбудуться українсько-російські навчання з протиповітряної оборони Повітряних сил Збройних Сил України та Військово-повітряних сил Російської Федерації.

Він зазначив, що також плануються навчання за участю військовослужбовців Бельгії, Молдови, Білорусії, США, Словаччини, Польщі.

(Зокрема, плануються багатонаціональне тактичне навчання військово-морських сил "Сі Бриз – 2008". Це українсько-американське навчання проводиться в рамках програми "Партнерство заради миру" з 1997 року на двосторонній основі відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво в галузі оборонних та військових відносин між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Сполучених Штатів Америки, 1993 року. Навчання було започатковано з метою вдосконалення підготовки ВМС України та ВМС США. Водночас воно є відкритим для інших держав. 

Навчання відбуватиметься у липні 2008 року в районах пунктів базування ВМС України (Одеса, Новоозерне, порт "Південний"), а також на 235 полігоні "Широкий Лан" (Миколаївська область), на полігоні 28 омбр 6 АК (смт Чорноморське, Одеська обл.), на полігоні П-37 "Опук" (АР Крим), аеродромах Саки (АР Крим), Шкільний (Одеська обл.), Кульбакіно (Миколаївська обл.), Кіровське (АР Крим), в акваторії Чорного моря. Навчання спрямоване на здійснення спільних дій багатонаціональних підрозділів, заходи з підвищення рівня взаємосумісності сил під час проведення миротворчої (гуманітарної) операції. У ньому братимуть участь від ВМС України  до 15 кораблів, до 4 літаків, літак Ан-26 "ВІТА", транспортний літак Іл-76 МД, до 10 вертольотів, батальйон морської піхоти, група окремого загону боротьби з підводними диверсійними силами та засобами, рятувальна парашутно-десантна група, група водолазів, аеромобільна рота зі штатним озброєнням та військовою технікою. Від ВМС США та інших держав-учасниць у навчанні діятимуть до 1000 військовослужбовців зі штатним озброєнням – до 40 од. легкої колісної техніки, до 15 кораблів, до 2 підводних човнів, до 4 транспортних літаків та літаків базової патрульної авіації, до 4 вертольотів. Підставою для проведення даного навчання є план військового співробітництва між Збройними Силами України та командуванням збройних сил США в Європі на 2008-2009 роки).

Лідер кримської організації КПУ Леонід ГРАЧ, а також лідер ПСПУ Наталія ВІТРЕНКО вже заявили, що перешкоджатимуть проведенню "Сі Бриз – 2008" на території Криму.