Президент України Віктор ЮЩЕНКО пропонує парламенту на законодавчому рівні відновити Українське козацтво.

Відповідний проект Закону “Про засади відновлення та розвитку Українського козацтва, козацькі організації та їх об`єднання”, внесений главою держави, зареєстровано у Верховній Раді.

Законопроектом передбачається, що держава підтримує козацький рух, створює умови для відродження та розвитку Українського козацтва, його історичних, патріотичних, господарських, культурних, духовних і моральних традицій.

Відео дня

При цьому для забезпечення ефективної взаємодії органів державної влади з козацькими організаціями при Президентові України пропонується створити Раду Українського козацтва.

Крім того, з метою забезпечення взаємодії місцевих органів виконавчої влади і козацьких організацій та їх об`єднань при Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київській та Севастопольській міських державних адміністраціях утворюються і діють консультативно-дорадчі органи – ради Українського козацтва.

Законопроектом передбачається, що козацькі організації та їх об`єднання у своїй статутній діяльності незалежні від органів державної та місцевої влади.

Згідно із законопроектом, в Україні утворюються і діють козацькі організації із сільським, селищним, міським, районним, обласним, республіканським (у Криму) та всеукраїнським статусом.

До козацьких організацій із сільським статусом належать організації, діяльність яких поширюється на територію села і що об`єднують не менш як 10 членів, які проживають у відповідному селі, із селищним статусом - не менш як 20 членів, міським - не менш як 30 членів, які проживають у місті районного значення, або не менш як 100 членів, які проживають у місті обласного, республіканського (у Криму) значення, або не менш як 500 членів, які проживають у Києві і Севастополі.

При цьому до козацьких організацій із районним статусом належать організації, діяльність яких поширюється на територію району і що об`єднують не менш як 100 членів, з обласним, республіканським - не менш як 500 членів, із всеукраїнським статусом - не менш як 5000 членів.

Законопроектом передбачається, що засновниками козацької організації можуть бути громадяни України, які досягли 18-річного віку, займаються суспільно корисною діяльністю, не обмежені судом у дієздатності і не перебувають у місцях позбавлення волі. Рішення про заснування козацької організації приймається на установчій раді. Козацькі організації, об`єднання козацьких організацій діють на основі статутів. Типовий статут затверджується на Великій всеукраїнській козацькій раді.

Козацькі організації та їх об`єднання підлягають обов`язковій державній реєстрації.

Згідно із законопроектом, козацькі організації та об`єднання мають єдину козацьку символіку: козацькі однострої (формений одяг), знаки розрізнення (погони, шеврони), які затверджуються Великою всеукраїнською козацькою радою. Козацькі організації та їх об`єднання можуть також використовувати власну козацьку символіку (хоругви, прапори, емблеми тощо), яка затверджується відповідно до їх статутів та підлягає реєстрації.

Діяльність козацької організації, об`єднання козацьких організацій припиняється шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділ, перетворення) або ліквідації.