Українські діти не сприймають популізму і позбавлених змісту гасел політиків.

Про це йдеться у переданому УНІАН, спеціальному дослідженні Інституту Горшеніна «Майбутнє України очима дітей».

Загалом експерти Інституту дійшли висновку, що загальну оцінку дітьми сучасного політикуму можна сформулювати цитатою з твору одного учня: «Почати треба з того, що розповісти політикам, як слова заміняти діями».

Відео дня

Коментуючи отримані результати експерт Інституту Горшеніна Вікторія САВОСТЬЯНОВА зазначила, що діти до політикуму ставляться негативно або нейтрально. За її словами, діти підозрюють владу у корисливих мотивах. «Як і минулого року, вони яскраво демонструють неприйняття популізму і позбавлених змісту політичних гасел. І взагалі, сучасні українські діти не сприймають слова окремо від дії та чітко фіксують розрив між словами та діями політиків. Вони вкрай чутливі до абсурду та відсутності змісту і дорікають всім без винятку політикам за «несерйозність», - зазначила В.САВОСТЬЯНОВА.

Зокрема, десятикласник з міста Херсон вважає, що, по-перше, потрібно «щоб політичні сили вгамувалися і у Верховній Раді був порядок, адже це – початок порядку в Україні. Щоб у містах навели порядок та вулиці були в світлі. Але і люди повинні поважати Україну».

З ним згоден учень із Дніпропетровська: «Щоб представники влади перестали битись та почали поважати людей». А шестикласниця з Миколаєва додає: «Якщо б вони (політики) не кидали слова на вітер, ми б стали жити, як в раю».

Експерти Інституту Горшеніна, узагальнивши відповіді дітей на запитання: «Якою має бути Україна через 10 років, щоб ти міг нею пишатися?» отримали такі дані: в 21,3% творів українські учні відповіли, що в Україні має покращитись екологічна ситуація, майже кожен п’ятий (18,2%) вважає, що для цього Україна має стати економічно розвиненою, майже стільки ж дітей (17,2%) вважають, що їх Батьківщина має стати провідною державою у світі, трохи менше (16,3%) – що Україна має стати загалом набагато кращою, а 14,7% майбутніх виборців уважають, що потрібно покращити роботу органів державної влади.

Довідка. Дослідження «Майбутнє України очима дітей» проводив Інститут Горшеніна з 8 по 12 серпня 2008 року на базі Міжнародного дитячого центру «Артек». У рамках дослідження дітьми було написано 1 тис. 611 творів із відповідями на запитання про те, яким вони бачать майбутнє України. У дослідженні брали участь діти 10-16 років, вихідці з різних соціальних прошарків, представники усіх областей України. Обробка результатів здійснювалася методом контент-аналізу та якісного вивчення текстів дитячих творів.