Кожному третьому українцю сьогодні не вистачає коштів на їжу.

Про свідчать передані агентству УНІАН результати всеукраїнського телефонного дослідження «Пульс кризи», проведеного Інститутом Горшеніна з 24 по 28 лютого 2009 року.

Згідно з даними дослідження, впродовж останнього півроку вдвічі збільшилась кількість респондентів (з 17,5% у жовтні до 35,2% в лютому), які характеризують свій матеріальний стан як: «ледь зводимо кінці з кінцями, іноді не вистачає на їжу». Ще майже третині українського суспільства (36,5%) на їжу вистачає, але купівля одягу та взуття викликає труднощі. Дозволити собі купувати все необхідне, за винятком цінних речей, сьогодні можуть 22,9% українців, і цей показник зменшився порівняно з жовтнем минулого року (35,8%) у півтора рази.

Відео дня

Похвалитися тим, що не відчувають матеріальних труднощів, за винятком дуже дорогих покупок (автомобіль, нерухомість) можуть лише 3,2% українців (у жовтні 2008 р. – 5,1%). Тих, хто взагалі не відчуває жодних матеріальних труднощів, лише 1,1%.

14% українських родин зіткнулися із втратою роботи. Відповідаючи на запитання про наслідки економічної кризи, які відчули на собі респонденти або члени їхніх родин, 13,9% відзначили звільнення з роботи. Півроку тому цей показник дорівнював 3,9%.

Удвічі зросла і кількість тих, хто відзначив серед відповідей «зменшення зарплати» - з 9,6% у жовтні 2008 року до 20,1% в лютому. На такий наслідок кризи, як підвищення цін, вказують сьогодні 73% респондентів, на вимушену економію – 15,1%. Невеликий відсоток опитаних відзначили такі варіанти відповіді як зупинка підприємства, на якому працюють (5,7%), втрату заощаджень (5,3%) та перехід на неповний робочий день або тиждень.

За словами експертів інституту, українці переходять на дешеві продукти Сьогодні на продуктах харчування економлять 65,5% українців, а ще півроку тому на їжі економили 28,6% жителів України. Майже 70% зізнаються, що внаслідок зростання цін відмовились від звичних продуктів на користь більш дешевих (у тому числі 47,5% опитаних відмовились від більшості найменувань, а 20,8% відмовились лише від деяких позицій).

При цьому майже кожен п’ятий українець (19,5%) економить на лікуванні та медикаментах.

Майже утричі за півроку зріс відсоток тих, хто економить на сплаті рахунків за комунальні послуги – з 6,2% в жовтні минулого року до 17,6% в лютому.

Серед найбільших статей економії також одяг (44%), відпочинок та відпустка (21,3%), дозвілля та розваги (16,4%), зв’язок (12,1%), транспортні витрати (14,1%), побутова техніка (6,4%). Ні на чому не економлять сьогодні 6% опитаних. З дефіцитом продуктів харчування сьогодні вже зіткнулися 18,7% населення, ще 10% відзначають дефіцит медикаментів, 4% - дефіцит одягу та взуття.

Більшість же жителів України (66,1%) не відчувають дефіциту. Приблизно така ж кількість - 69,7% -не мають наміру робити продуктові запаси.

При цьому кожен другий житель України готовий вийти на вулицю з протестом. Особисту готовність вийти на вулицю і взяти участь в акціях громадської непокори висловили 46,7% респондентів. Згідно з дослідженням Інституту Горшеніна, проведеним наприкінці 2008 року, вийти на вулицю з протестом тоді були готові 15,7%, тобто за два місяці рівень соціальної напруги в державі зріс майже втричі.

Також експерти констатують погіршення психологічного клімату в українському суспільстві. Оцінюючи настрій оточуючих, дві третини респондентів (64,7%) охарактеризували його як песимістичний, 25,3% - в цілому як оптимістичний, 10% опитаних не змогли дати визначення настрою, що панує в суспільстві.

Дослідження «Пульс кризи» проводилось методом телефонного опитування з 24 по 28 лютого 2009 року в місті Києві. Згідно з випадковою вибіркою, з урахуванням основних соціально-демографічних характеристик населення України, було опитано 1000 респондентів, які репрезентують доросле населення віком від 18 років. Квотами у вибірці були: вік і стать респондента. Похибка репрезентативності щодо об’єкту дослідження не перевищує +/- 3,4%.