Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН вважає вкрай важливим отримання Україною чергового траншу кредиту від Міжнародного валютного фонду.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні на прес-конференції в Сімферополі.

«Для нас критично важливо одержати позитивний сигнал від Міжнародного валютного фонду. Якщо такого сигналу не буде, інвестори й інші міжнародні фінансові інституції утримуватимуться від співпраці з Україною», - відзначив В.ЛИТВИН.

Відео дня

За його словами, сьогодні Україна «повинна шукати кредити», додавши при цьому, що «не так багато бажаючих» надати кредит країні.

«Потрібний діалог і рішення про виділення другого траншу (кредиту від МВФ - УНІАН). Він (транш) у принципі невеликий», - сказав голова парламенту.

Ці гроші, відзначив В.ЛИТВИН, потрібні, щоб «внести спокій» у суспільство».

Він також висловив сподівання, що Верховна Рада підтримає схвалений сьогодні Кабінетом Міністром України проект закону про вилучення з державного бюджету на 2009 рік 84-ої і 86-ої статей.

«Я вважаю, що ВРУ повинна підтримати, адже це, насамперед, позиція уряду», - сказав В.ЛИТВИН.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 11 березня, Кабінет Міністрів схвалив проект закону про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2009 рік», яким пропонується вилучити з головного фінансового документа дві статті, - 84-у і 86-у.

Довідка. У держбюджеті-2009 стаття 84 визначає: «Державні облігації України підлягають обов`язковому викупу Національним банком України за їх номінальною вартістю впродовж трьох банківських днів з дня надходження пропозиції про їх викуп від банків»;  стаття 86: «У зв`язку з фінансово-економічною кризою і з метою врегулювання ситуації на грошово-кредитному й валютному ринках України встановити, що рефінансування комерційних банків здійснюється в порядку, затвердженому Національним банком України разом з Кабінетом міністрів України. Зупинити дію частини другої статті 36 і пункту 1 частини першої статті 42 Закону України "Про Національний банк України" (679-14) (Відомості Верховної Ради України, 1999 р. №29, ст.238) в частині встановлення і зміни ставки рефінансування і визначення порядку надання кредитів комерційним банкам для підтримки ліквідності (рефінансування комерційних банків) Національним банком України одноосібно».