Кримські татари хочуть визнання депортації актом геноцидуКримськотатарська молодь в неділю увечері запалила в центрі Сімферополі близько 5 тисяч свічок на вшанування жертв депортації 1944 року.

Як передає кореспондент УНІАН, з настанням сутінків на центральній площі міста учасники акції «Запали вогник у своєму серці» виклали зі свічок контури кримського півострова, в центрі якого була цифра «65». 18 травня 2009 року – 65-і роковини депортації кримських татар з Криму.

Крім того, зі свічок викладено напис «No genocide» (немає геноциду) і тамга – національний символ кримських татар.

Відео дня

Кримськотатарська молодь звертається до світової громадськості із закликом визнати депортацію 1944 року за акт геноциду.

Акція «Запали вогник у своєму серці» проводиться в Сімферополі третій рік поспіль. Її ініціатор – Кримськотатарський молодіжний центр.

Цього року, за даними організаторів, захід розширив географію: крім Сімферополя, акція відбувається в кримському місті Саки і в столиці України – Києві.

Довідка УНІАН. У травні 1944 року тодішній керівник СРСР Йосип Сталін підписав підготовлену НКВС ухвалу «Про виселення кримських татар з Кримської АССР в Узбецьку РСР». Кримських татар звинуватили в співпраці з фашистами.

Виселення почалося вранці 18 травня 1944 року і було завершене до вечора 20 травня. За різними даними, від 180 тис. до 190 тис. кримських татар було виселено з території півострова.

Крім кримських татар, з Криму виселили представників інших народів: на початку війни, в 1941 році – кримських німців; у 1944 році – вірмен, болгар і греків.

Масове повернення депортованих почалося наприкінці 1980-х – на початку 1990-х років. Важливу роль в юридичному оформленні цього процесу відіграла Декларація Верховної Ради СРСР від 14 листопада 1989 року «Про визнання незаконними і злочинними репресивні акти проти народів, які було піддано насильницькому переселенню, і забезпеченню їхніх прав». У 1991 році були прийняті закони «Про реабілітацію жертв політичних репресій» і «Про реабілітацію репресованих народів».

З 1993 року 18 травня відзначається в Криму як День пам`яті жертв депортації.

Нині населення Криму становить понад 1,9 млн. осіб, з них понад 260 тисяч – кримські татари.