Більше половини українців - 56,6%- очікують від нової влади поліпшення в економіці країни найближчим часом, свідчать результати телефонного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна з 19 по 21 березня.

Близько чверті респондентів - 25,2% - вважають, що все залишиться на колишньому рівні, а 13,3% - побоюються погіршення в економіці країни. Важко відповісти на запитання 4,9%.

Більше третини громадян України - 37,5% - вважає, що новому уряду буде потрібно більш як два років для того, щоб змінити економічну ситуацію в країні на краще. Менше чверті опитаних - 23,1% - вважають, що уряд проведе позитивні зміни в економіці в період до року, а 18,2% - до двох років.

Відео дня

Оптимістично налаштовані українці вважають, що новому уряду для поліпшення економічної ситуації в країні досить терміну до шести місяців (7,8%), до трьох місяців (2,4%), до одного місяця (0,3%). Важко було відповісти на це запитання кожному десятому респонденту - 10,7%.

Більшість українців - 63,5% - вважають, що за Віктора ЯНУКОВИЧА Росія надаватиме Україні економічні преференції, наприклад - дешевий газ. З них 38,6% дали відповідь «швидше так» на це запитання, 24,9% - «точно так». Близько чверті респондентів - 26,2% - навпроти, не очікують з приходом нового президента жодних економічних пільг для України. З них відповідь «швидше ні» дали 16,0% опитаних, «точно ні» - 10,2%. 10,3% важко відповісти на запитання.

Більше третини громадян України - 39,3% - вважають, що курс гривні щодо долара не зміниться – залишиться таким самим, як зараз. Вважають, що національна валюта зміцнюватиметься в найближчому майбутньому, а долар - падатиме, 22,8% респондентів, і майже стільки саме - 21,6% – навпаки вважають, що гривня падатиме, а долар - зросте. Важко відповісти на це запитання 16,3% опитаних.

Згідно з випадковою вибіркою було опитано 1000 респондентів віком від 18 років у всіх обласних центрах України, містах Києві і Севастополі. Квоти - регіон проживання, стать і вік. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,2%.