Головну насосну станцію Північно-Кримського каналу запустили в понеділок у Джанкойському районі на півночі півострова.

З цієї точки розпочинається примусовий підйом дніпровської води для постачання у віддалені регіони кримської автономії, до цього вона йшла самопливом по рукотворному руслу каналу, повідомила прес-служба республіканського комітету з водогосподарського будівництва і зрошуваного землеробства.

"У 47-й раз дніпровська вода прийде до Криму і забезпечить 80% водоспоживання півострова", - заявив голова рескомводгоспу Олександр ЛІЄВ.

Відео дня

Дуже важливим прихід дніпровської води є для кримським аграріїв, оскільки за кліматичними показниками півострів - зона недостатнього зволоження. Близько 90% води для потреб зрошування надходить з Північно-Кримському каналу.

"Третину обсягу кримської сільгосппродукції вирощено за допомогою меліорації. У три з половиною рази збільшується ефективність використання гектара кримської землі при застосуванні зрошування", - сказав ЛІЄВ.

У 2009 році в Криму під поливом знаходилися сільськогосподарські культури на площі 181,7 тис. га.

У 2010 році планується зрошування на 207 тис. га.

"Працівникам управлінь водного господарства належить подати близько мільярда кубометрів дніпровської води водокористувачам півострова", - заявив голова рескомводгоспу.

25 березня відкрито шлюз у головній частині Північно-Кримського каналу в Херсонській області.