40% пацієнток відділень з лікування безпліддя в Україні становлять жінки, які перервали першу вагітність, заявила завідувач відділення реабілітації репродуктивної функції жінки Інституту педіатрії, акушерства і гінекології АМНУ, професор Алла КОРНАЦЬКА, передає УНІАН.

На її думку, основна проблема гінекології – аборти, зокрема й кримінальні.

Відео дня

“Чим займається гінеколог до 11 години? Абортами, а далі йде лікувати безпліддя. Так не повинно бути. Жінка повинна планувати свою вагітність”, – заявила професор на прес-конференції у Києві.

Водночас КОРНАЦЬКА підкреслила, що ефективною профілактикою абортів є роз’яснювальна робота лікаря-гінеколога.

“Дуже часто я розмовляю з жінками, які хочуть зробити аборт. Якщо жінці розказати про наслідки аборту, яка може бути біда, 80% з них серйозно замислюються, робити аборт чи ні. І це величезний резерв профілактики абортів”, – сказала професор.

За її словами, серед 22-х чинників неплідності, на першому місці – жіноча неплідність запального генезу.

“У країнах більш розвинутих – 40% запального генезу, 60% – ендокринного, у нас – навпаки. Причина у ранньому статевому дебюті, абортах – усе це відбивається на неплідності”, – сказала професор.

КОРНАЦЬКА заявила, що питання репродукції мають стояти на першому місці у діяльності сімейних лікарів, у школах – на уроках валеології й у першу чергу – у сім’ях.

“Якщо у сім’ї ці питання поставлені, то дівчинка у 14 років не буде робити першого аборту, не буде хворіти гонореєю та іншими інфекціями, які передаються статевим шляхом”, – підкреслила експерт.