Сімферополь. 5 листопада. УНІАН. На черговому засіданні комісії Верховної Ради АРК з питань відновлення прав реабілітованих розглянули ряд заяв про реабілітацію декількох кримських сімей, розкуркулених у 30-ті роки минулого століття.

Як повідомляє прес-центр Верховної Ради АРК, учасники засідання розглянули заяву Інформаційного центру УВС Архангельської області, в якій повідомляється про сім`ю Василя Олексійовича Антосика, 1907 р. народження. В.Антосик – уродженець с. Михайлівка Михайлівської сільради Євпаторийского району Кримської області був виселений разом з сім`єю – дружиною, сином і дочкою – «у зв`язку з розкуркуленням» в 1931 році. Син Василя Олексійовича – Олексій  звернувся на  адресу прокурора Кемеровської області з проханням про реабілітацію його батька і членів сім`ї. Відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні» і на підставі документів УВС Архангельської області було ухвалено рішення реабілітувати В. Антосика, його дружину – Любов Хомівну і дітей – Олексія та Олену.

Також відповідно до названого вище Закону України було ухвалено рішення про реабілітацію Аджі Умера, 1867 р. народження, та його сім`ї: дружини – Заде, сина – Абдулли та онука – Абрагіма. Сім`ю Аджі Умера було розкуркулено і вислано з села Капсихор Судацького району Кримської АССР у жовтні 1930 року.

Відео дня

Також більш як через 70 років після розкуркулення були відновлені права Османової Васфіє. Із заявою про відновлення доброго імені своєї бабусі до комісії Верховної Ради Криму з питань відновлення прав реабілітованих звернувся онук В.Османової Руслан Гафуров.