Сьогодні - День Святого Валентина або День усіх закоханих.

Існує безліч легенд, пов`язаних з історією появи свята. Найпоширеніша свідчить, що один священик Валентин жив у Римській імперії за часів правління імператора Клавдія. Це було в ІІІ столітті нашої ери.

Валентину випала жорстока доля. Войовничий імператор заборонив своїм солдатам одружуватися, щоб радощі сімейного вогнища не відволікали їх від ратної служби. Валентин нехтував забороною тирана і вінчав закоханих таємно. За це його схопили і заточили у в`язницю.

Відео дня

Тюремник Валентина, дізнавшись, що арештант до всього іншого займається лікуванням, привів до нього свою незрячу доньку. Валентин зцілив дівчину, молоді люди полюбили один одного, але їхному щастю не судилося збутися - Валентина стратили.

Проте день його загибелі - 14 лютого - назавжди залишився в пам`яті вдячних людей як символ всепереможної сили кохання. Саме тому він називається Днем усіх закоханих.

Дата страти Святого Валентина - 14 лютого - співпала з римськими торжествами на честь Юнони, богині кохання. Цей день у Римі вважали початком весни. Класичною емблемою Валентинового дня вважаються червоні троянди, які, згідно з античною легендою, з`явилися завдяки грецькій богині кохання і краси: Афродіта (у римському варіанті - Юнона), поспішаючи до свого коханого Адоніса, наступила на кущ білих троянд, і її божественна кров зафарбувала їх у червоний колір.