фото ua.depositphotos.com

Фісташки полюбляють у всьому світі. І недарма: їхній приємний солодкуватий смак робить ці горіхи ідеальним доповненням до різних страв і перекусів. До того ж це дуже поживний горіх, пише Eatingwell.

"Фісташки є джерелом повноцінного білка з усіма дев'ятьма незамінними амінокислотами, вони містять корисні моно- та поліненасичені жири, ці горіхи багаті на клітковину та антиоксиданти", - пояснила зареєстрована дієтологиня, магістерка наук Тейлор Берггрен.

Зазначається, що якщо фісташки їсти щодня, можна суттєво покращити здоров'я. Видання назвало 5 переваг цих горіхів для організму.

Відео дня

1. Фісташки нормалізують кров'яний тиск

Фісташки містять кальцій і магній, що підтримують здоровий кров'яний тиск. Вони також є природним джерелом калію - мінералу, який допомагає протидіяти впливу натрію, сприяючи кращій роботі кровоносних судин і нормальному рівню тиску.

Також у цих горіхах є корисні для серця фітостероли й антиоксиданти, які сприятливо впливають на серцево-судинну систему. Як повідомляла Американська асоціація серця, споживання фісташок впливає на зниження систолічного артеріального тиску (верхнього показника).

2. Фісташки можуть покращити здоров'я очей

Зелені та фіолетові відтінки фісташок зумовлені наявністю в них двох каротиноїдів - лютеїну та зеаксантину. Вони відіграють вирішальну роль у захисті наших очей. Адже лютеїн і зеаксантин, які містяться в сітківці ока, допомагають фільтрувати потенційно шкідливе світло і таким чином знижують ризик втрати зору внаслідок вікової макулярної дегенерації і катаракти. Про це йдеться в науковому дослідженні, опублікованому на сайті MDPI.

3. Фісташки допомагають контролювати вагу

Усупереч розповсюдженому міфу, що горіхи призводять до збільшення ваги, наукові дані показали, що споживання фісташок не пов'язане з підвищеним ризиком ожиріння. Так, дослідження, опубліковане онлайн-видавництвом Cambridge University Press 2021 року, показало, що фісташки відіграють важливу роль у контролі ваги завдяки своєму унікальному харчовому профілю. Виявляється, що поєднання білка і клітковини в цих горіхах сприяє відчуттю ситості, завдяки чому можна уникнути переїдання.

Більше того, у людей, які їдять фісташки, як правило, здоровіший раціон. Науковці з'ясували, що вживання близько 42 грамів фісташок щодня протягом чотирьох місяців пов'язане зі збільшенням споживання клітковини та зменшенням споживання солодощів. Інші дані показали, що горіхи, зокрема фісташки, на перекус сприяють зменшенню обхвату талії серед молодих жінок порівняно із перекусами з високим вмістом вуглеводів.

4. Фісташки допомагають контролювати рівень глюкози у крові

Якщо у вас діабет чи переддіабет, фісташки стануть чудовим вибором. Поєднання в них корисних жирів, білка та клітковини допомагає стабілізувати рівень глюкози в крові, уповільнюючи всмоктування цукру.

5. Фісташки корисні для кишківника

Вживання фісташок може покращити здоров'я вашого кишківника.

"Оглядове дослідження 2023 року повідомляє, що щоденне споживання фісташок збільшує кількість певних бактерій у вашому мікробіомі, відомих своєю здатністю виробляти бутират - незамінний тип жирної кислоти, яка діє як паливо для клітин товстого кишківника", - каже Берггрен.

У зв'язку з цим можна зробити висновок, що фісташки можуть бути частиною здорового харчування для кишківника.

Чи всім можна їсти фісташки

Фісташки небезпечні для тих, у кого на них алергія (якщо ви маєте алергію на інші горіхи, то можете не переносити і фісташки, тому перш ніж вводити їх у свій раціон - порадьтеся з лікарем).

Також будь-які горіхи можуть становити небезпеку для дітей віком до 4 років, застерегла магістерка наук, зареєстрована дієтологиня з нутриціології Елізабет Шоу. Вона радить цей продукт подрібнювати до пюреподібного стану, перш ніж готувати ним дитину.

Крім того, якщо фісташки вживати у великих кількостях, через високий вміст клітковини вони можуть призвести до дискомфорту травлення. Також людям із каменями в нирках або високим рівнем калію слід проконсультуватися з лікарем, перш ніж вводити фісташки у свій раціон, оскільки в горіхах є оксалати, які можуть сприяти утворенню каменів.

Раніше УНІАН писав про перекус, який нормалізує артеріальний тиск. Зазначалося, що невелика кількість горіхів, як-от волоські, мигдаль чи фісташки, щодня може допомогти знизити тиск. За словами кардіолога Оень-Сяо, горіхи містять L-аргінін - амінокислоту, що сприяє виробленню оксиду азоту, який чинить судинорозширювальну дію на артерії, що потенційно може знизити артеріальний тиск.

Вас також можуть зацікавити новини: