К

Більшість експертів зі схуднення і харчування стверджують, що здорові перекуси протягом дня допомагають запобігти переїданню, захищаючи при цьому здоров'я серця. Однак те, що ви їсте, вкрай важливо. Кардіологи в статті для Parade назвали перекус, якого радять уникати всім своїм пацієнтам. І це - чіпси.

"Чіпси зазвичай містять ті ж самі інгредієнти, які спричиняють проблеми з серцем", - пояснює кардіолог Джек Вулфсон.

Кардіолог Колумбус Батист підтверджує цю думку, зазначаючи, що картопляні чіпси, особливо шкідливі через вищий вміст жиру та акриламіду (з'єднання, що утворюється під час високотемпературної обробки. Численні дослідження пов'язують її з серцево-судинними захворюваннями) порівняно з кукурудзяними чіпсами, хоча всі чіпси - це ультра-оброблені продукти, які підвищують ризик серцево-судинних захворювань і повинні вживатися помірно", - він.

Відео дня

Чому чіпси шкідливі для здоров'я серця

1. Чіпси містять шкідливі жири

"Чіпси негативно впливають на серце, перш за все, через високий вміст насичених жирів, які підвищують рівень холестерину ЛПНЩ", - каже доктор Батист.

Американська кардіологічна асоціація рекомендує підтримувати споживання насичених жирів на рівні менше 6% від добової норми калорій. В упаковці чіпсів Lays Potato міститься 1,5 грама насичених жирів - 11% від добової норми у 2000 калорій - і 10 грамів загального жиру.

2. Чіпси містять рафінований крохмаль

"Незалежно від того, чи зроблені чіпси з картоплі, кукурудзи або зернових, крохмаль дуже швидко розщеплюється на цукор", - попереджає Вулфсон. "Цей різкий стрибок рівня цукру в крові та інсуліну підштовхує організм до накопичення жиру, особливо в ділянці живота. Він також підвищує рівень тригліцеридів, а підвищений рівень тригліцеридів - одна з найяскравіших ознак того, що людина перебуває на шляху до проблем із серцем".

3. Чіпси містять багато солі (та інших добавок)

"У поєднанні з рафінованим крохмалем і пошкодженими оліями, вплив на кров'яний тиск і затримку рідини сильно відрізняється від впливу натуральної солі, яка міститься в цільних продуктах", - ділиться доктор Вулфсон.

Картопляні чіпси можуть містити близько 140 міліграмів натрію на порцію (близько 7% від вашої добової норми за рекомендаціями Американської кардіологічної асоціації).

Чи корисніші запечені чіпси?

"Запечені чіпси трохи корисніші за смажені, оскільки містять менше жиру, акриламіду і калорій", - пояснює доктор Батист. "Однак вони, як і раніше, мають спочатку низький харчовий профіль - високий вміст рафінованих вуглеводів і натрію за нестачі клітковини, вітамінів і захисних поживних речовин".

Ніколи-ніколи не їсти чіпси?

Доктор Вулфсон каже, що допустимо вживати чіпси раз на тиждень або рідше. "Якщо у когось високий кров'яний тиск, високий рівень тригліцеридів, інсулінорезистентність, ожиріння або будь-яка форма серцево-судинного захворювання, я рекомендую їсти їх ще рідше. У таких ситуаціях організму і так складно впоратися із запаленням і рівнем цукру в крові", - каже він.

Доктор Батист закликає людей дотримуватися невеликого розміру порції чіпсів (близько 15 штук). Поєднання їх з багатими поживними речовинами продуктами, як-от овочі або білкові соуси, може збільшити кількість клітковини і відчуття ситості, знижуючи бажання переїдати.

Раніше дієтологи пояснили, яке насіння корисніше для здоров'я - соняшникове чи гарбузове.

Вас також можуть зацікавити новини: