Виявляється теобромін, що є у шоколаді, здатний через кров впливати на нашу нервову систему / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Шоколад може допомогти схуднути та запобігти хворобі Альцгеймера - таку "їжу для розуму" пропонують нам науковців після нового дослідження з приводу: чи корисно нам їсти солодощі й конкретно шоколад.

Вчені Чженьчжоуського Університету (Китай) дійшли нових висновків щодо властивостей речовини теобромін, яка є в какао-бобах, а значить, і солодощах, які виробляє з них харчова індустрія. Відповідні матеріали опублікував у квітні Journal of Functional Foods.  

Вчені стверджують, що теобромін може протидіяти впливу високого рівня холестерину на пам'ять і когнітивні функції. Ця сполука здатна перетинати гематоенцефалічний бар'єр та через кровоносну систему впливати на наше самопочуття, спричиняючи позитивний ефект на Центральну нервову систему. Йдеться про те, що вживання справжнього шоколаду здатне покращити роботу нашого мозку, а також підняти настрій і допомогти боротися з депресією. 

Відео дня

"Теобромін продемонстрував нейропротекторні властивості, здатність запобігати пошкодженню нейронів, покращувати рухову пам'ять та когнітивні регуляторні функції", - пишуть автори дослідження. 

Також вчені кажуть, що з огляду на низьку частоту побічних ефектів і мінімальну шкоду для людського організму, вживання теоброміну і його похідних в належних дозах, можна вважати ефективним засобом для профілактики розладів, пов'язаних з роботою мозку. Це відкриває значні перспективи в медичній галузі, кажуть дослідники.

"Ця модуляція потенційно забезпечує нейропротекцію проти вікових когнітивних порушень, хвороби Альцгеймера та хвороби Паркінсона. Крім того, теобромін має антиоксидантні та протизапальні властивості, сприяючи виробленню протизапальних факторів в імунній системі. Така імуномодуляція захищає епітеліальні бар'єри та знижує ризик виникнення запальних захворювань, таких як дерматит, запалення кишечника та остеоартрит", - йдеться у висновку дослідження. 

Також під час досліджень в Чженьчжоуському Університеті виявили, що шоколад може допомогти вам схуднути, хоча декому це може здатися нелогічним. Це пояснюється тим, що теобромін допомагає організму розщеплювати жири, позитивно впливаючи на метаболізм людини. Вчені також кажуть про користь теоброміну для наших нирок.

"У жировій тканині теобромін сприяє диференціації білих адипоцитів у коричневі адипоцити, посилюючи розщеплення жиру та сприяючи зниженню ваги, тим самим запобігаючи розладам, пов’язаним з ожирінням. Крім того, теобромін надає захисну дію на нирки, потенційно запобігаючи утворенню каменів у нирках. Його природні діуретичні властивості збільшують утворення сечі, допомагаючи зменшити затримку рідини та зменшити набряки", - виявили науковці.

На їхню думку, у питанні користі теоброміну є ще багато чого дослідити. Водночас там кажуть, що цю сполуку можна вживати людині як оздоровчу добавку. Це допоможе регулювати імунну функцію та отримати інші переваги, які перераховувалися за підсумками досліду. УНІАН зі свого боку радить завжди дослухатися у подібних питаннях до порад лікаря. 

Їжа для здорового мозку - що кажуть вчені

Науковці не перший рік стурбовані не тільки тим, як ефективно лікувати хоробу Альцгеймера та інші страшні недуги, пов'язані з роботою мозку й нервової системи. Світ науки намагається виявити чинники хвороби та те, що могло б дозволити людини взагалі таким не хворіти.

Серед превентивних засобів одним з найголовніших вважають спосіб життя людини. Нещодавно нейробіолог Ліза Дженовой назвала кілька продуктів, які варто їсти, щоб дати мозку необхідні поживні речовини. Серед них шоколад не згадувався, номером один виявився овоч - про це детальніше в матеріалі.

Вас також можуть зацікавити новини: