Як дізнатися, хто я - сова чи жайворонок / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Психологи кажуть, що існує три основних хронотипи людей - жайворонки, сови і голуби. За деякими даними таких поділок ще більше, але ми розберемо основні і допоможемо визначити свій хронотип - сова або жайворонок - як зрозуміти це і що це означає.

Голуб, жайворонок або сова - опис відмінностей

Для того щоб знати, як визначити - жайворонок або сова людина, що стоїть перед вами, важливо зрозуміти саму суть слова "хронотип". Вважається, що хронотип - це індивідуальний ритм людини, на який впливає не тільки те, у скільки людина засинає і прокидається, але і ступінь її активності протягом дня. 

Не можна сказати, що краще - сова або жайворонок, тому що ці два поняття - крайнощі багатьох хронотипів, у кожного з яких є свої особливості:

Відео дня
  • сова - пізно засинають і прокидаються, пік активності припадає на другу половину дня, тому здатні працювати ночами;
  • жайворонок - рано засинають і прокидаються, пік активності припадає на першу половину дня, тому здатні дуже рано вставати.

Думати про те, хто успішніше - сови або жайворонки неправильно, адже у кожного хронотипу є свої мінуси і плюси. Навіть результати в професійній сфері залежать від хронотипу і самого виду діяльності.

Наприклад, якщо ви офісний співробітник, який повинен бути на роботі о 8 ранку, а ваш організм тільки до 14:00 прокидається і готовий сприймати інформацію, ніяких успіхів ви не досягнете.

Як називається людина між жайворонком і совою

Мало хто знає, але існує ще один хронотип. Всього їх три - сова, жайворонок, голуб - тест по активності легко може це довести. До хронотипу "голуб" психологи відносять 55% населення Землі.

Це люди, які знаходяться між "совами" і "жайворонками", встають не в 5-6 ранку, але і не в 11-12 - приблизно в 7-8, активні весь день потроху, а спати лягають не в 9-10, але і не під ранок - десь в 11 вечора. Вважається, що людина, яка відноситься до цього хронотипу, легше адаптується до умов життя в місті і простіше сприймає зміну часових поясів.

Сова або жайворонок - як визначити в загальних рисах

Для того щоб дізнатися, хто ви - сова або жайворонок, подивіться на три базових фактора:

  • стать - вважається, що жінки частіше ставляться до хронотипу "сова", ніж "жайворонок", але в другій половині життя все може змінитися з точністю до навпаки;
  • генетика - якщо ваші батьки відносяться до певного хронотипу, то швидше за все, ви це успадкуєте;
  • вік - чим молодша людина, тим імовірніше, що вона буде легше прокидатися рано і так само рано лягати спати.

Психологи впевнені, що при певних обставинах і роботі над собою можна трохи змістити хронотип - навчитися раніше прокидатися, бути активним в той чи інший час доби. Але якщо біологічно в людині закладені певні схильності, то повністю змінити це не вийде - сова ніколи не зможе стати жайворонком і навпаки.

Вас також можуть зацікавити новини: