Вживання зіпсованих яєць може призвести до появи симптомів харчового отруєння / фото ua.depositphotos.com

На відміну від багатьох інших продуктів, буває складно визначити, що яйця зіпсувалися. Але ж знання того, що ваші яйця більше не безпечні для вживання в їжу, може стати важливим кроком у запобіганні серйозних хвороб, пише health.com.

Вживання зіпсованих яєць може призвести до появи симптомів харчового отруєння, таких як нудота, блювота, діарея і лихоманка. У важких випадках це може загрожувати госпіталізацією або довгостроковими проблемами зі здоров'ям. Тому важливо розуміти ознаки псування яєць. Серед них: неприємний запах, зміна кольору або дивна текстура.

"За умови правильного поводження і зберігання яйця рідко псуються, але якість із часом погіршується, - зазначила менеджерка з безпеки харчових продуктів Американської ради Еліза Малоберті. - У міру старіння яйця білок стає тоншим, жовток стає більш плоским, а оболонка жовтка слабшає. Хоча ці зміни можуть вплинути на зовнішній вигляд, вони не вказують на псування і не мають великого впливу на поживну цінність яйця".

Відео дня

Експерти дали п'ять порад як визначити, чи не зіпсувалися ваші яйця:

Зверніть увагу на запах. Одним із методів перевірки свіжості яйця є тест на запах. Свіжі яйця мають тонкий, ледь помітний запах. Якщо яйце видає сильний неприємний запах, це явна ознака того, що воно зіпсувалося і його не можна використовувати для вживання в їжу.

Зверніть увагу на зовнішній вигляд яєць. Перш ніж розбити яйце, уважно огляньте його шкаралупу на предмет тріщин, слизової або порошкоподібних залишків. Усе це може вказувати на ріст бактерій або на те, що яйцеклітина якимось чином пошкоджена.

Перевірте дату закінчення терміну дії. На більшості коробок для яєць вказано термін придатності, який може слугувати орієнтиром для споживання.

Проведіть тест із водою. Наповніть миску холодною водою й акуратно помістіть у неї яйця. Прихильники стверджують, що свіжі яйця опускаються на дно і лежать на боках, що вказує на те, що їх можна їсти. А ось яйця, які спливають на поверхню, найімовірніше, зіпсувалися, і їх не можна вживати в їжу.

Перевірте слиз ваших яєць. Однією з безпомилкових ознак того, що яйце зіпсувалося, є наявність слизової оболонки. Коли ви розбиваєте яйце, зверніть пильну увагу на консистенцію білка і жовтка. Свіже яйце матиме твердий жовток і густий желеподібний білок. Якщо замість цього ви виявите, що жовток легко розбивається або білок здається тонким і слизьким, це явна ознака псування.

Нагадаємо, раніше УНІАН писав, чи можна їсти яйця щодня.

Вас також можуть зацікавити новини: