Дієтолог дала рекомендації, як найкраще готувати картоплю / фото ua.depositphotos.com

Картопля — це овоч, який люблять практично всі. Картопля фрі? Картопляне пюре? Оладки? Смаки та форми для приготування нескінченно різноманітні та пропонують чудовий привід поїсти картоплю з сиром, сметаною чи кетчупом. Але чи здорові ці коренеплоди? Відповіді USA Today дала дієтолог Даніель Крамбл Сміт.

Яка картопля найкорисніша?

Як і будь-який інший овоч, найкорисніша картопля, як правило, найсмачніша. Темно-червоний і фіолетовий кольори вказують на більшу кількість антиоксидантів, таких як антоціани. Антиоксиданти допомагають нейтралізувати вільні радикали в нашому організмі, дисбаланс яких може спричинити пошкодження клітин і захворювання.

Відео дня

Її улюблена - окінавська солодка картопля. Привезені до Японії з Південної Америки в 1600-х роках, ці овочі виглядають як звичайна картопля зовні, але мають темно-фіолетовий колір усередині. Інші кольорові варіанти включають солодку картоплю, червону та фіолетову картоплю.

Але будь-який сорт картоплі – це поживний варіант, який принесе щось додаткове на стіл, каже Крамбл Сміт. Наприклад, ви отримаєте більше вітаміну А, клітковини та менше вуглеводів у солодкій картоплі, але більше вітаміну С у золотій картоплі Юкон.

"Я б заохотила людей споживати різноманітні види картоплі, щоб отримувати різноманітні поживні речовини", — каже вона.

Чи корисна картопля?

Картопля — це недорогий овоч, який стане здоровим доповненням до звичайного раціону. Ці крохмалисті овочі іноді отримують погану репутацію, оскільки вони калорійніші, ніж інші овочі, і є джерелом вуглеводів, але Крамбл Сміт каже, що це не причина виключати їх. Картопля здебільшого складається зі складних вуглеводів, які довше перетравлюються і дають більше енергії, ніж прості цукри.

"Ми не повинні обмежувати продукти тільки через їхню калорійність, оскільки крохмалисті продукти відіграють важливу роль у почутті ситості та є ключовим компонентом збалансованої їжі. Чудове в картоплі те, що вона містить інші поживні речовини", - каже дієтолог.

За її словами, картопля, особливо в шкірці, є чудовим джерелом клітковини, яка довше зберігає відчуття ситості та регулює апетит. Він також допомагає контролювати рівень цукру в крові, підтримує здоров’я серця та допомагає контролювати вагу.

Картопля також багата калієм, важливим мінералом, який допомагає регулювати електричну активність серця та обмін рідини в клітинах, підтримує нормальний артеріальний тиск і сприяє правильній роботі нервів. Люди з хронічною хворобою нирок повинні проконсультуватися з лікарем щодо картоплі, щоб вони не перевищували рекомендоване споживання калію, радить Крамбл Сміт.

"Якщо ви думаєте про дієту в цілому, якщо ви споживаєте їжу, яка наситить вас, допоможе регулювати ваш апетит і зменшить потяг до солодкого або бажання перекусити продуктами, які не забезпечують жодної поживної користі, таких речей, як картопля, взагалі не варто боятися", — каже Крамбл Сміт.

Зварена й охолоджена картопля містить стійкий крохмаль, який покращує здоров’я кишечника, оскільки не підвищує рівень глюкози.

"Людям з діабетом я б однозначно рекомендувала готувати їжу, приготувавши картоплю заздалегідь, зберігаючи її в холодильнику, а потім розігріваючи наступного дня. У них буде нижчий глікемічний індекс", - підкреслює експерт.

При цьому, за її словами, ви все одно можете їсти варену картоплю, якщо у вас резистентність до інсуліну або діабет, просто обов’язково поєднуйте її з білком, здоровим жиром та іншими некрохмалистими овочами. Крамбл Сміт рекомендує перевірити рівень цукру в крові через півтори-дві години, щоб побачити, як ваше тіло відреагує.

Чи здорова солодка картопля?

Солодка картопля — корисний овоч і має нижчий глікемічний індекс, ніж "звичайна" картопля, каже Крамбл Сміт. Вони є хорошим джерелом клітковини та бета-каротину, пігменту, який міститься в помаранчевих і жовтих фруктах і овочах, який перетворюється на вітамін А в організмі. Вітамін А важливий для здоров'я очей і шкіри та підтримки імунної системи.

"Завдяки різноманіттю кольорів вони мають більше поживних речовин", — каже дієтолог.

Здорові способи приготування картоплі

Картопля фрі відповідає за іншу погану репутацію картоплі. Смаження картоплі в олії робить овоч ще більш калорійним, говорить Крамбл Сміт.

Але хоча картопля фрі дуже смачна, це не єдиний спосіб споживання картоплі. Більш здоровим варіантом буде запікання, варіння або застосування в супі або рагу. Крамбл Сміт любить їсти картоплю, нарізану тонкими скибочками, обсмажену та додану до салату.

"Якщо ви просто використовуєте трохи здорового джерела жиру та, можливо, деякі приправи для смаку, тоді ви не змінюєте картоплю, — каже експерт.

Вживання картоплі: поради експертів

Вчені назвали найкориснішу картоплю. Важливим є не тільки сорт або вид картоплі, а й спосіб її приготування.

При цьому будь-яка картопля може стати здоровим вибором, якщо під час приготування зберегти її поживну цінність.

Також УНІАН повідомляв, чи можна їсти зморщену картоплю. За словами експертів, у такій картоплі накопичується речовина - соланін, яка є токсичною при вживанні.

Вас також можуть зацікавити новини: