У Чорнобильській зоні сталася масштабна пожежа / фото МВС

Продукти горіння, які були наявні у Зоні відчуження, не могли потрапити до Києва, заявляє директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда.

У відеокоментарі, оприлюдненому ДСНС України, він сказав, що впродовж учорашнього дня в Україні відмічалося підвищення швидкості вітру до 17-22 м/с. Найбільша швидкість вітру зафіксована на території Житомирської та Київської областей, зокрема на півночі Київської області, у Зоні відчуження.

Читайте такожСтепанов дав киянам поради, як вберегти своє здоров’я від забрудненого повітря

Відео дня

«Напрям вітру - північно-західний, а отже ті продукти горіння, які були наявні у Зоні відчуження, не могли потрапити до Києва, а вчорашні негаразди пов’язані із пиловою бурею та переміщенням продуктів горіння (що відчуваються також і сьогодні вранці) з Житомирської області», - сказав Кульбіда.

Щодо подальшого розвитку ситуації він зауважив, що у найближчі 10 днів опади в Україні не очікуються, за винятком крайнього заходу. При цьому в районах, де спостерігається горіння трави, торфу та лісу, посилення швидкості вітру до значних величин також не очікується (максимальна швидкість вітру становитиме 7-12 м/с).

За словами Кульбіди, радіаційний моніторинг здійснюється у постійному режимі як у Зоні відчуження на 15 пунктах спостереження, так і Укргідрометцентром - Центральною геофізичною обсерваторією, крім вимірювання гама-фону, ще також шляхом радіо-спектрометрії визначається можливість потрапляння радіоактивних елементів в атмосферу та випадання на поверхню землі.

«Серед цих елементів відмічено мікроскопічне збільшення концентрацію цезію-137, а рівень гама-фону, як у Зоні відчуження, так і за її межами практично не змінився», - запевнив він.

Кульбіда порадив обмежити перебування на вулиці, оскільки процеси, які спостерігаються в останні дні, викликають певний дискомфорт у людей.

«Тому рекомендується обмежити перебування на вулиці. Особливо це стосується ранкової години. У другій половині дня, внаслідок прогрівання підстилаючої поверхні, підвищується температура повітря та починається перемішування повітряних мас, що зменшує концентрацію шкідливих речовин у повітрі», - заявив директор Укргідрометцентру.