Цвітіння води в Дніпрі, в Києві, 17 липня 2017 р. / фото УНІАН

Екологічна ситуація і спекотна погода перетворюють воду в річках та озерах на отруту, і така ситуація щороку погіршується. Проблемні пляжі в столиці позначають жовтими прапорами, однак відпочивальники на ці знаки не надто зважають, ідеться в сюжеті ТСН.

Про небезпеки здебільшого знають, та не відмовляють у прохолоді ні собі, ні дітям. 3-річного Германа неможливо витягнути з води, хоч вона геть не прозора і якась густа на вигляд. "Намагаємося, щоби він не напився цієї води", - кажуть батьки.

Читайте такожСтоличне озеро несподівано змінило колір на зелено-блакитний (фоторепортаж, відео)

Відео дня

Причиною того, що вода цвіте, екологи називають людську діяльність. Фосфати – основна діюча речовина недорогих хімічних засобів, вони пригнічують імунну систему, викликають алергії, а при постійному накопиченні можуть уражати мозок, нирки, печінку та легені. Разом зі стічними водами фосфати потрапляють у річки і створюють нову загрозу. Синьо-зелені водорості є скрізь, це насправді 90% усього живого на планеті, однак за нормальних умов вони майже невидимі.

Але коли вода прогрівається, а кількість фосфатів досягає критичного рівня, починається те, що в народі називається цвітінням води – водорості починають активно розмножуватися, накопичуватися, а потім гнити. При цьому вони дуже погано пахнуть і стають дуже хорошим середовищем для розмноження різних хвороб.

"Інфекції, викликані бактеріями, протікають з ураженням шлунково-кишкового тракту, з інтоксикаційним синдромом, з нудотою, діареєю", - застерігає інфекціоніст Тетяна Гайнутдінова.

У брудній воді дуже комфортно почуваються збудники навіть менінгіту та енцефаліту – а ці хвороби часто закінчуються летально. Виправити ситуцію можна, якщо перестати зливати у воду відходи і побудувати очисні споруди, які зможуть справитися із навантаженням. Ті, що зводили 30 років тому, свій ресурс вичерпали. У відповідальному за столичні водойми підприємстві запевняють, що ситуацію з водоростями контролюють. "Я думаю, що з року в рік ми будемо зменшувати кількість цих водоростей", - каже в.о. директора КП "Плесо" Олег Юсипенко.