Розвінчано міф про зміну клімату / Фото з відкритих джерел

Зміна сонячної активності не впливає на масштабні періодичні зміни клімату в північній півкулі Землі. До такого висновку прийшли вчені з Канади.

Читайте такожАстрономи засумнівалися в існуванні Планети Х

Про це повідомляє Phys.org. Періодичні зміни клімату на півночі Атлантичного океану, між Ісландською депресією і Азорським антициклоном, названі осциляцією, відповідають за суворість зим в Європі.

Відео дня

Вважалося, що ці кліматичні зміни залежать від циклу Швабе – 11-річного циклу сонячної активності. Деякі вчених, грунтуючись на цьому, намагалися спрогнозувати погодні умови взимку на багато років вперед.

У новій роботі кліматологи показали, що між осциляцією та циклом Швабе немає прямого зв'язку. Екологи продемонстрували, що до середини 1960-х років вплив Сонця на осциляцію ніяк не простежується, хоча є слабка кореляція після цієї тимчасової точки.

Останнє пояснюється випадковим збігом через внутрішню мінливість кліматичної системи та не може використовуватися для прогнозування погодних умов у майбутньому. Таким чином, причина криється в самій атмосфері Землі, а не в космічних явищах.

Раніше УНІАН повідомляв, що танення льоду в Гренландії прискорилося в чотири рази за 10 років.