Експерти Всесвітнього фонду природи в Україні (WWF) перерахували виклики, які найбільше загрожують запасам питної води в Україні, - зміни клімату та байдужість суспільства.

Наша країна опинилася серед країн Європи, які мають недостатні запаси прісної води. Про це повідомляє "Цензор.НЕТ".

Фахівці константують, що багато регіонів України - у стані водного стресу. Є ознаки нестачі, особливо на півдні й сході, де багато річок пересихають влітку. Цю проблему загострює й зміна климату. Ситуація, коли у селах Херсонщини, Миколаївщини, Одещини в принципі немає води, вже реальність. 

Відео дня

Для того, щоб наші нащадки не зіткнулися з дефіцитом прісної води, необхідно її ефективно використовувати й економити. 

Читайте такожДіяти треба негайно: сільськогосподарські землі в Україні опинилися в критичному стані – екологиУ статті наголошується на контролі ефективності та споживання води  агровиробниками. Тому впровадження передових й ефективних технологій в агросекторі є дуже важливим. Наприклад, принцип "більше врожаю за одну краплю", коли полив здійснюється крапельним шляхом цілеспрямовано під кожну рослину. Таких методів багато, їх постійно треба впроваджувати, й акцент на цьому має робити держава, стимулюючи просунуті технології в сільському господарстві.

Також в Україні облік відбору підземних вод дуже умовний, адже забір підземних вод у приватному секторі практично поза зоною контролю природоохоронних органів, тож компанії активно роблять сумнівний бізнес на бурінні свердловин для приватного сектора. І це негативний тренд, бо підземні води - наш стратегічний запас є невідновлювальним ресурсом.

"В ідеалі на кожній точку водозабору з підземних вод мають стояти лічильники, а всі нелегальні свердловини повинні піти в небуття. При цьому бажано, щоб управління усіма водними ресурсами відійшли в одні управлінські руки – до Державного агентства водного господарства", - наголошують експерти.

Так, торік представництво WWF виступило із заявою про неприпустимість маніпуляцій на темі довкілля. Хайп на проблемі, роздування істерики або замовчування катастроф – це те, що відвертає увагу від справжніх проблем. Експерти WWF наголошують, що у природі все взаємопов’язане: криза лісів впливає на якість і кількість води, скорочення здорових екосистем – на збереження біологічних видів. Все це разом з якістю повітря та ґрунтів визначає здоров’я людини. А в нашій країні, додають вони, бюрократія досі покриває порушення екологічного законодавства. 

Тобто наразі важливо, щоб важливість певної екологічної проблеми ранжувалася для суспільства, ЗМІ та екологів не за прибутком, який можна отримати від їхнього вирішення, а за важливістю для здоров'я українців та їхнього виживання як нації.