Експерти називають агросектор найбільшим споживачем води, на його потреби йде 70% цього ресурсу у світі. Тож, як наголошують фахівці Всесвітного фонду природи в Україні (WWF), дуже важливо контролювати ефективність і споживання води саме агровиробниками.

Про це йдеться в матеріалі "Цензор.НЕТ".

Тому потрібно постійно розмовляти з представниками цього сектору, адже ситуація довкола споживання води агробізнесом у перспективі шкодить і бізнесу, довкіллю та громадянам.

Відео дня

Тож дуже важливим є впровадження передових й ефективних технологій в агросекторі, наприклад, коли полив здійснюється крапельним шляхом цілеспрямовано під кожну рослину. 

Читайте такожЕксперти WWF назвали проблему дефіциту прісної води однією з ключових в УкраїніТа український агросектор не дуже обізнаний з цією проблемою та методами її розв'язання, наголошують експерти WWF. Тому принципово важливо, щоб під час водозабору з водного об'єкта (річки, водосховища) здійснювався облік, аби розуміти реальну кількість відібраної води. 

Зараз в українському парламенті чекає проект Закону про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель № 5202-д. Цим документом передбачено створення організацій водокористувачів, і їм будуть передані у власність меліоративні канали, що фактично призведе до втрати контролю держави та передачі їх у приватні руки. А це дасться взнаки на якості та кількості водних ресурсів. 

Зазначається, що низка природохоронних організацій вже висловила своє занепокоєння щодо цього законопроекту. Тож експерти сподіваються, що в такому вигляді депутати за нього не проголосують. 

Наразі важливо, щоб важливість певної екологічної проблеми ранжувалася для суспільства, ЗМІ та екологів не за прибутком, який можна отримати від їхнього вирішення, а за важливістю для здоров'я українців та їхнього виживання як нації.