Крим страждає від посухи / фото Крим.Реалії

Кримський півострів стрімко пересихає. Без води з кожним днем залишаються все нові села, а в міста її подають по годинах.

Журналісти "Обозревателя" розповіли про те, як окупанти задумали боротися з проблемою нестачі води.

Так, село Богданівка в Сімферопольському районі залишилося без води. Єдина свердловина, яка поїла цей населений пункт, пересохла. Аналогічна ситуація і в селі Мирне.

Відео дня

Воду людям доставляють двічі на день на водовозці. Жителі тут шикуються у довгі черги, серед них — багато пенсіонерів та інвалідів. Вони теж змушені тягати відра додому.

"Ну, пити таку воду не можна, перший час її взагалі з листям привозили. Вона смердюча. Ми її використовуємо для унітазу й кип'ятимо, щоб помити посуд", - розповідає мешканка села Катерина Алексєєва.

Читайте такожВодну катастрофу в окупованому Криму показали на фото

А село Нахімове в Червоногвардійському районі на північному заході півострова вже давно живе без води. Хоч населений пункт і маленький, але на всіх тут лише один колодязь з каламутною рідиною, якої з кожним роком стає все менше.

У зв'язку з цим жителі їдуть, тут вже багато покинутих будинків і земельних ділянок. Без води тут мало що росте, а з колодязя її не наносити.

У самому Сімферополі місцеві скаржаться на постійне відключення і низьку якість води. За даними окупаційного уряду півострова, води для міста вистачить приблизно на 100 днів. Тому планують подачу з Аянського водосховища.

Незважаючи на дощі, які пройшли у липні, ситуація з наповненням водосховищ не покращилася. За даними кримського Гідрометцентру, загальний обсяг зменшився майже на 8,5 млн кубів порівняно з минулим місяцем.

Так, стрімко міліють Чорноріченське та Тайганське водосховища, в першому вода відступила від дамб приблизно на 100 м.

Страждають від посухи й фермери, в цьому році вони не зможуть зібрати великий урожай зернових. Сільському господарству не вистачає не тільки води. Ґрунт стає з кожним роком більш солоним, а це серйозно шкодить насінню.

Раніше повідомлялося, що в окупованому Криму тимчасово призупинили скидання води з Білогірського водосховища.