Ілюстрація REUTERS

З квітня 2014 року внаслідок збройної агресії Російської Федерації порушено екологічну рівновагу у регіоні, що призвело до небезпечних змін стану навколишнього природного середовища на території, де проживають майже 5 мільйонів осіб.

Читайте такожВ Одесі із аварійного танкера «Делфі» стався витік пальногоЯк повідомляє прес-служба прокуратури Донецької області, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України, тобто за фактом порушення законів та звичаїв війни на тимчасово окупованій території Донеччини.

Досудовим розслідуванням встановлено, що з квітня 2014 року внаслідок збройної агресії РФ порушено екологічну рівновагу у регіоні.

Відео дня

«У ході військових дій зруйновано та пошкоджено велику кількість об’єктів інфраструктури, такий стан може негативно позначитися на роботі очисних споруд, захисті сховищ токсичних та радіоактивних відходів, що загрожує погіршенням якості питної води та порушеннями у роботі систем господарського та питного водопостачання. Адже подальше затоплення шахт на окупованій території сприяє виходу на поверхню токсичних шахтних вод і потрапляння їх до р. Сіверський Донець та Азовського моря», - йдеться у повідомленні.

Вказані дії країни-окупанта є порушеннями положень Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 та ст. ст. 35, 54, 55 Додаткового протоколу від 08.06.1977 (Протокол І).

Проведення досудового розслідування у даному провадженні доручено слідчим ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.