Ілюстрація REUTERS

Китайська Народна Республіка готова переглянути фітосанітарні вимоги на експорт ячменю з України та скасувати вимогу щодо проведення огляду вільних від шкідників площ, яке раніше проводили через виявлення в Україні карантинного організму карликової сажки, що дозволить спростити експорт ячменю в Китай.

Читайте такожУкраїна може збільшити експорт зерна нового врожаю

Про це повідомила прес-служба Української зернової асоціації (УЗА) на своїй сторінці в Facebook за підсумками зустрічі представників асоціації та Посольства Китайської Народної Республіки.

Відео дня

У повідомленні сказано, що у зв'язку з відсутністю виявлення карликової сажки (Tilletia Controversa) на території України, УЗА запропонувала переглянути чинний фітосанітарний протокол між країнами та скасувати вимогу про проведення огляду вільних від шкідників ділянок, яке було введено раніше у зв'язку з виявленням карликової сажки на території України.

Таким чином, зазначили в асоціації, буде проводитися огляд зерна на предмет виявлення шкідників або хвороб, а не полів, що спростить процедуру експорту ячменю до Китаю.

"Представники Посольства КНР вітають таку ініціативу і готові сприяти перегляду фітосанітарного протоколу, якщо українська сторона звернеться до китайської сторони з такою ініціативою", - підкреслили в УЗА.

У прес-службі додали, що представники Посольства КНР в Україні вітають ініціативу УЗА про розширення переліку культур, які дозволено експортувати в Китай, зокрема, про включення в нього пшениці, льону, гороху і квасолі.

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства, у 2017-2018 МР аграрії експортували 39,9 мільйона тонн зерна.