Ілюстрація REUTERS

Томати в Україні за останні 12 місяців подорожчали в 2,3 раза - до 33-35 грн/кг, повідомила прес-служба компанії "Pro-Consulting".

Читайте такожФрукти, овочі, м'ясо та молочка. Скільки коштуватимуть харчові продукти

"Томати на вітчизняних полицях істотно додали в ціні у порівнянні з минулим роком. Зокрема, сьогодні можна придбати томати за ціною 33-35 грн/кг, тоді як торік вони коштували 13-15 грн/кг", - сказано в повідомленні.

Відео дня

За словами аналітиків, причиною зростання цін на томати цього року стали несприятливі погодні умови в першій половині червня - дощі та урагани з градом знищили велику кількість теплиць на Закарпатті. Крім того, ще однією причиною подорожчання овочів закритого грунту є різке подорожчання енергоносіїв.

"У структурі собівартості тепличних культур витрати на газ і електроенергію становлять понад 50%. В теплицях, оснащених сучасним обладнанням, ці витрати коливаються від 20 до 30%", - підкреслили в прес-службі.

Аналітики відзначили, що ціна на томати може почати знижуватися в липні, після початку збору нового врожаю томатів відкритого грунту.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді минулого року гуртові покупці заявляли про дефіцит томатів на ринку через припинення їх реалізації українськими комбінатами та недостатні обсяги поставок томатів з Туреччини.