Деблокада портів дала б Україні $20 мільярдів – голова офісу СЕО групи 'Метінвест'

Розблокування експорту через морські порти дало б Україні $20 мільярдів – це більше, ніж нам дають США або Євросоюз. Тому цим питанням потрібно займатися системно, і виносити його на зустрічі в ООН. Таке переконання висловив голова офісу СЕО Групи Метінвест Олександр Водовіз на "Саміті експортерів" від Forbes.

"Зараз Мінфін залучив $100-500 мільйонів зовнішнього фінансування – і це велика подія. Але відкриття портів для всіх видів продукції дасть $20 мільярдів за самими скромними оцінками. Тобто, це більше, чим дають нам США і Євросоюз. Чи вартує ця сума зусиль? Напевно, що так. Але чомусь у нас вирішення цього питання не в пріоритеті. Чому його не ставлять на зустрічах в ООН? Ми продовжуємо збирати крихти зі столу, але не бачимо великого пирога, яким потрібно зайнятися", - наголосив Водовіз. 

Як відомо, раніше Європейська Бізнес Асоціація, Американська торговельна палата в Україні та Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" звернулися до Організації об’єднаних націй (ООН) та Туреччини з закликом забезпечити вільне судноплавство в Чорноморському регіоні та розблокувати українські порти. У випадку ж, якщо РФ не погодиться, її кораблі мають підлягати таким же перевіркам, як і українські – адже вони можуть перевозити військові вантажі.

Відео дня

Нагадаємо, директори трьох морських портів - "Южний", "ТІС-Вугілля" та "Тіс-Руда" -  закликали президента Володимира Зеленського поширити дію "зернового коридору" на металопродукцію: вони заявили, що це зміцнить гривню та економіку, адже одне судно з залізною рудою забезпечує $14 млн експортного виторгу, а Україна може відправляти 200 таких кораблів на рік.