Ілюстрація REUTERS

Україна в першому півріччі 2020 року скоротила експорт м'ясної продукції до 319 млн дол., що на 12% менше, ніж в січні-червні минулого року, і є мінімумом за останні п'ять років.

Про це повідомляє прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Читайте такожУкраїна фіксує спад експорту зернових

Відео дня

Наслідки коронавірусу

"Це перший негативний результат за останні п'ять років. Починаючи з 2015 року, завдяки наполегливій широкій географічній диверсифікації та закріпленні на багатьох ринках збуту після втрати російського, зберігалася позитивна тенденція збільшення обсягів експорту м'яса і субпродуктів. Введення карантинних заходів, пов'язаних з пандемією коронавірусу COVID- 19, негативно вплинуло на експорт цього виду агропродукції", - наголошується в повідомленні.

Хто купує

Згідно з повідомленням, за шість місяців 2020 року найбільше продукції м'ясної групи закупили Саудівська Аравія (15,0%), Нідерланди (14,2%), Об'єднані Арабські Емірати (11,1%), Білорусь (6,3%), Азербайджан (5,8%), Ірак (4,6%) та Казахстан (4,5%).

Основний продукт

Відзначається, що основним продуктом в експорті м'ясної групи залишається м'ясо птиці. Валютні надходження від продажу українського м'яса птиці скоротилися на 12%, склавши 271 млн дол.

Прогноз

Згідно з прогнозом Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), Україна в найближчі 10 років збільшить виробництво курятини на 20% - до 1,5 млн тонн, на тлі зростання виробництва м'яса у світі. Експорт курятини з України за 10 років може вирости до 1 млрд дол. на рік у грошовому вираженні.

Хронологія подій

За даними Державної служби статистики, виробництво м'яса в Україні в січні-квітні 2020 року зросло на 1,7%, яєць - скоротилося на 0,6%.

Україна за чотири місяці 2020 року збільшила імпорт курятини до 16,1 мільйона доларів, що на 46,7% більше, ніж в січні-квітні минулого року (10,9 мільйона доларів).

Україна за п'ять місяців 2020 року скоротила експорт курятини до 223,5 мільйона доларів, що на 27% менше, ніж в січні-травні минулого року.

У червні 2020 року Україна скоротила експорт курятини на чверть, а в рейтинг експортерів увійшла Великобританія, яка покинула ЄС.