Полуниця - коли та як правильно садити у 2021 році / фото ua.depositphotos.com

Правильно посаджена полуниця навесні – запорука хорошого врожаю влітку. Для цього потрібно вдало вибрати ділянку, розсаду, підібрати терміни та відповідний спосіб посадки.

Коли садять полуницю навесні

Терміни посадки полуниці визначаються, виходячи із погодних умов. Посадка розсади відбувається переважно з березня по травень. У цей час ґрунт максимально насичений вологою, теплих сонячних днів достатньо для гарного приживання розсади полуниці.

Читайте такожПосадка цибулі 2021: коли та як найкраще садити на ріпу й на зеленьДля посадки у відкритий ґрунт украй важлива стабільна температура повітря – не менш ніж 10-15°С тепла. Ґрунт, своєю чергою, повинен прогрітися хоча б до 8-9°С у верхньому шарі. Тому оптимальним періодом посадки полуниці навесні у середній смузі є проміжок з 15 квітня по 5 травня. У південних регіонах висаджувати її починають уже в перших числах березня.

Оскільки у багатьох областях весною зберігається ризик повторних заморозків, то розсаду захищають, прикривши її плівкою або агроволокном (матеріал для укриття та захисту рослин), які відкривають у погожий день або при постійних 15- 20°С тепла.

Посадка полуниці за місячним календарем

Чимало садівників орієнтуються на місячний посівний календар. Згідно із ним, у 2021 році найкращими днями для висадки розсади (саджанців) полуниці вважаються:

  • березень - 1-5, 16-19, 21-24, 29 та 30;
  • квітень - 1, 13, 14, 15, 17-20, 24 та 25;
  • травень - 10, 12, 15-17, 22-25;
  • червень - 6, 7, 8, 11-13, 18-22.

Натомість несприятливими днями для садіння полуниці за місячним календарем є:

  • березень - 9-11, 13 та 28;
  • квітень - 5-7, 12 та 27;
  • травень - 3, 4, 11, 26 та 31;
  • червень - 10, 24, 27 та 28.

Вибір та підготовка полуниці до посадки

Посадка полуниці починається з підготовки розсади. Насамперед слід оцінити її зовнішній вигляд. Листя на саджанцях має бути здоровим, насичено-зеленого забарвлення, у кількості від 3 до 5. На дотик вони шкірясті, часто з помітним пушком.

Також варто звернути увагу на її кореневу систему. Коренева шийка повинна бути щонайменше 6 мм у діаметрі, а коренева система – добре сформована і мати мичкувату форму з довжиною корінців не менш як 7-10 см.

Посадка полуниці у 2021 році - терміни та схеми / фото REUTERS

При цьому, якщо розсада реалізується в горщиках, найміцніші екземпляри встигнуть освоїтися в своїх ємностях.

Перед висадженням у ґрунт, розсаду полуниці тримають у затіненому місці у відкритому контейнері. Безпосередньо перед посадкою коріння потрібно потримати 20 хвилин в ємності з водою, змішаною зі стимулятором росту.

Підготовка грядки під полуницю

Аби полуниця рясно плодоносила, кущі варто садити на добре освітлюваних ділянках, особливо це стосується великоплідних сортів. Під ягідні грядки виділяють місце на південно-західних ділянках саду. Найкращими ґрунтами для посадки вважаються чорнозем і темно-сірий лісовий ґрунт, що має легкий склад.

Читайте такожКоли садити картоплю у 2021 році: терміни та особливості посадки городньої культуриСадити полуницю рекомендують на ділянці, де раніше росли часник, цибуля, морква, цвітна капуста, бобові, сидерати, петрушка та інша зелень, редька і редиска, кукурудза. Не варто вирощувати її після картоплі й капусти (крім цвітної), томатів та інших пасльонових культур, огірків, гарбузів, кабачків.

Не найкращими сусідами для полуниці будуть культури, які потребують таких же поживних речовинах, як і вона сама. Поряд із полуницею можна посадити кореневу і листову петрушку, кріп, часник, різні коренеплоди, бобові культури, чорнобривці.

Саму грядку під полуницю бажано підготувати заздалегідь, тобто ще восени. А на початку весни ґрунт розпушують граблями. Потім вносяться органічні добрива (гній або перегній), а також проводиться профілактична обробка ґрунту у вигляді знезараження. Зробити це слід приблизно за 2 тижні до посадки.

Схеми посадки полуниці

Спосіб і схема висадження у відкритий ґрунт залежить від обраної для неї ділянки.

Найпростішою схемою посадки полуниці вважається килимова. Кущі висаджуються рядами на відстані приблизно в 7 см один від одного і 30 см – між рядами.

Коли та як садити полуницю у 2021 році для гарного врожаю / фото REUTERS

Рядковий спосіб характерний тим, що розсада висаджується у ряд, з проміжками в 15 см між рослинами і 40 см між рядами.

За гніздової посадки одна рослина висаджується в центрі, а за 10 см від неї по колу висаджують 5-6 кущиків. Між такими гніздами витримують інтервал у 30 см. Це чудовий варіант для невеликої ділянки і значної кількості посадкового матеріалу.

Кущовий спосіб посадки полуниці полягає у висадці саджанців через 40-60 см. За такого методу посадки полуниця отримує багато місця для росту.

Як висаджувати полуницю навесні

Перед тим, як висаджувати полуницю навесні у ґрунт, розсаду обов'язково потрібно загартувати, тобто протримати пару днів за температури в 10-15°С.

Посадку полуниці зазвичай проводять у похмурий день, ближче до вечора. Під кожен саджанець викопують лунку залежно від розміру кореневої системи на відповідній відстані одна від одної.

Ці ямки рясно проливають водою. Давши рідини вбратися, саджанець поміщають так, щоб точка росту (сердечко) перебувала на рівні ґрунту. Потім їх акуратно присипають землею і злегка притрамбовують верхній шар – у результаті повинен вийти невеликий горбок.

Посадка полуниці на агроволокно

Читайте такожПосадка часнику 2021: коли та як найкраще висаджувати для доброго врожаю
Висадка рослин на агроволокно (тобто на покривний матеріал) дозволяє значно знизити витрати з догляду за культурою та покращити урожай ягоди.

Для цього у підготовленому ґрунті треба зробити високі грядки, які надалі будуть накриватися агроволокном. Оптимальна ширина грядки – 1 м, а ширина проходу – 20 см.

Підготовлені грядки вистеляють агроволокном рівним шаром. При цьому воно не повинно бовтатися на грядках, а також немає бути сильно натягнуте, щоб не рватися. Тому кінці матеріалу прикладають цеглою, а центральну частину кріплять до землі за допомогою гачків, зроблених з дроту. У агроволокні прорізають отвори для посадки полуниці на відстані, відповідно до обраної схеми, й висаджують розсаду.

Вас також може зацікавити: