Ілюстрація REUTERS

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозує, що врожай зернових і зернобобових культур в Україні цього року може перевищити 68 мільйонів тонн, а з олійних культур становитиме 20 мільйонів тонн.

Читайте такожВ Україні прогнозують рекордний урожай кукурудзи

Про це повідомив глава міністерства Ігор Петрашко на брифінгу, присвяченому 100 дням роботи уряду Дениса Шмигаля.

Відео дня

"Прогноз по зернових на цей час - понад 68 мільйонів тонн, також 20 мільйонів тонн олійних - це соняшник, соя, ріпак, також 9 мільйонів тонн цукрових буряків, 20 мільйонів тонн картоплі та 9 мільйонів тонн овочів", - сказав він.

Петрашко зазначив, що міністерство трохи скорегував свої прогнози щодо врожаю зернових, оскільки останнім часом в Україні спостерігається покращення погодних умов. Однак досягти торішніх показників навряд чи вдасться, додав він.

"Минулого року було 78 мільйонів тонн. Не думаємо, що буде такий обсяг", - сказав міністр.

Петрашко додав, що експорт зернових, швидше за все, буде скоригований на різницю між торішнім урожаєм і нинішнім. При цьому він вказав, що міністерство активно співпрацює з експортерами в рамках меморандуму, щоб не постраждала продовольча безпека України.

"Перехідні залишки, як ми й обіцяли, до кінця червня у нас мало бути 1,5 мільйона тонн пшениці. Ми приблизно на цей порядок і виходимо, що забезпечує більш ніж достатня кількість продовольчої пшениці для безпеки", - сказав міністр.

Як повідомляв УНІАН, у травні Мінекономіки прогнозувало, що урожай зернових і зернобобових культур в Україні в цьому році складе 65-68 мільйонів тонн, що на 10% нижче показника минулого року.