Криза інвестицій в Україні негативно позначиться на обсягах випуску агропродукції / REUTERS

Агропродовольчий сектор зіткнувся з кризою інвестицій у першій половині 2020 року.

Читайте такожУкраїнські м'ясопереробні підприємства завантажені менш ніж наполовину-експерт

Про це повідомляє прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

Відео дня

Згідно з повідомленням, обсяг капіталовкладень за всіма видами економічної діяльності в січні-червні цього року до відповідного періоду 2019 року становив лише 65,1% – таке падіння характерне для інвестиційної кризи.

Капіталовкладення в агросектор

При цьому показники капіталовкладень в агросектор виявилися ще менше.

"Прояви інвестиційної кризи в аграрному секторі економіки України є ще значнішими. Індекси капітальних інвестицій у січні-червні 2020 року до відповідного періоду минулого року мають такі значення: Сільське господарство - 55,5%, лісове - 28,6%, рибне господарство - 44,9%", - йдеться у повідомленні.

Обсяг капітальних інвестицій у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів за першу половину поточного року до відповідного періоду 2019 року становив 63,5%, що майже відповідає рівню падіння економіки загалом.

"Інвестиційна криза в харчовій промисловості поглиблюється. Значення індексу капітальних інвестицій зменшилося з 71,3% у першому кварталі до 56,2% у другому кварталі", - наголошується в повідомленні.

Прогноз експертів на майбутнє

Експерти "Інституту аграрної економіки" прогнозують, що в короткостроковій перспективі це негативно позначиться на обсягах випуску агропродукції, а враховуючи недобір врожаю і необхідність виконувати зобов'язання з експорту, у 2021 році можливі перебої з самозабезпеченням внутрішнього ринку деякими продуктами та кормами.

Що цьому передувало

У першому кварталі 2020 року обсяг вкладень у сільському господарстві, полюванні та наданні пов'язаних з ними послуг зменшився у порівнянні з показником аналогічного періоду минулого року на 35% - до 7 мільярдів гривень.