Цибуля знов дорожчає: яка її вартість зараз і чи зростатиме вона далі / фото ua.depositphotos.com

Наразі українські господарства продають якісну цибулю по 10-15 грн/кг, що в середньому на 25% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. 

Як повідомляють аналітики проекту EastFruit, основною причиною подорожчання цибулі стало підвищення попиту на неї, проте зростання цін відзначається виключно в сегменті продукції високої якості.

"Якщо ще тижнем раніше стабільний попит мала тільки цибуля високої якості, пропозиція якої була невеликою, зважаючи на бажання фермерів дочекатися вищих цін, то вже сьогодні активно реалізується і менш якісна продукція", – зазначили експерти.

Відео дня

За їхніми підрахунками, наразі якісна ріпчаста цибуля на українському ринку коштує в середньому на 45% дешевше, ніж на початку листопада 2022 року.

"При цьому багато господарств мають намір і далі підвищувати відпускні ціни в даному сегменті, за умови збереження поточних темпів збуту", – додали експерти.

Ціни на овочі в Україні

У другій половині жовтня різко зросли ціни на моркву, огірки та картоплю.

На початку листопада на українському ринку тепличні огірки почали дешевшати, але вони були все одно дорожчі за імпортовані.

За словами експертів, у листопаді капуста може зрости в ціні на 10 процентів, до 9 грн/кг, буряк – до 8,50 грн/кг (+6%), цибуля ріпчаста – до 14 грн/кг (+13%), морква – до 10 грн/кг (+7%).

Зазначається, що до Нового року ціни на овочі можуть додатково зрости до 15%. Очікується, що через високий попит та обмеженість якісної пропозиції найбільше зросте ціна на ріпчасту цибулю.

Вас також можуть зацікавити новини: