В Україні вирішили боротися із посухами на півдні - будуватимуть зрошувальні канали / REUTERS

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував будівництво зрошувальних систем у південних областях України наступного року.

Читайте такожПосуха на Одещині: аграрії втратили щонайменше третину посівів зернових

"Урожай зернових цього року очікується на 7 мільйонів тонн менше... Від посухи надзвичайно сильно постраждали фермери в Одеській області. Тому на наступний рік ми запланували під егідою програми президента "велике будівництво" розглянути створення зрошувальних систем в південних областях України", - сказав він у вступному слові на засіданні уряду.

Відео дня

За словами Шмигаля, це буде стратегічний проект, який дасть можливість збільшити якісні площі під посівами, прогарантувати й збільшити врожайність культур в посушливі місяці та убезпечити аграріїв від впливу негативних погодних умов.

"Сьогодні ми починаємо уніфікувати нормативну базу для екологічно безпечного зрошення, будемо приймати відповідну постанову", - додав прем'єр.

Що цьому передувало

  • Раніше президент Володимир Зеленський наголосив на важливості створення нових систем поливу та програм страхування врожаю на тлі погіршення клімату в Україні та світі.
  • Поточного року аграрії Одеської області через весняну посуху зазнали збитків на 6,5 мільярда гривень.
  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства знову знизило прогноз врожаю зернових в Україні на 2020 рік до 68 мільйонів тонн з 70 мільйонів тонн через недобір з кукурудзи.