Ілюстрація REUTERS

Рахункова палата України виконає аудит Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", заявив голова відомства Валерій Пацкан в ході сьогоднішнього засідання Кабінету міністрів.

Читайте такожКабмін продовжить контракт з головою "Нафтогазу" Коболєвим ще на рік

"Ми готові провести аудит НАК "Нафтогаз". І тоді і вам, і суспільству буде відомо про ситуацію, яка відбувалася або відбувається в НАК "Нафтогаз", - сказав Пацкан, обіцяючи надати справедливе висновок із зазначенням порушень, якщо вони будуть знайдені.

Відео дня

При цьому він повідомив, що компанія перешкоджає діям Рахункової палати, надсилаючи "відписки юристів", що неприйнятно.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман погодився зі словами голови Рахункової палати.

"Я згоден. Все має бути відкрито, прозоро і зрозуміло. І над цими завданнями ми маємо теж спільно з вами працювати", - сказав прем'єр.

Довідка УНІАН. НАК "Нафтогаз України" – найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти та газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через мережу АЗС.

Кабінет міністрів 16 січня оголосив про припинення контрактів з чинним менеджментом "Нафтогазу" з 22 березня та оголосив новий конкурс на посаду глави компанії. Однією з озвучених главою уряду претензій до компанії стали надмірні доходи менеджменту. Згідно з фінансовим звітом "Нафтогазу", члени правління компанії заробили у 2017 році 127,7 мільйона гривень, а голова правління Андрій Коболєв отримав 47,1 мільйона гривень.

За результатами обговорення цього питання з наглядовою радою "Нафтогазу" прем'єр на засіданні уряду 20 березня озвучив пропозицію Кабміну продовжити контракт з головою "Нафтогазу" Андрієм Коболєвим на рік з включенням в нього трьох цілей: сертифікований оператор ГТС з 1 січня 2020 року, збільшення видобутку газу для досягнення енергонезалежності та зниження зарплати вдвічі.

Після того, як прозвучала ця пропозиція, лідер "Радикальної партії України" Олег Ляшко разом з групою народних депутатів увірвався на засідання Кабміну, вимагаючи не продовжувати контракт з Коболєвим і вжити заходів для повернення отриманих менеджментом компанії премій і бонусів.