Ілюстрація REUTERS

Енергетичних ринків України в найближчий рік не варто очікувати кардинальних змін у разі обрання президентом країни лідера першого туру виборів Володимира Зеленського, оскільки багато чого залежатиме від складу нової Верховної Ради після виборів у жовтні 2019 року і нового уряду.

Читайте такожРінк спокійно сприймуть перемогу Зеленського, але є нюанс - експерти

Таку думку кореспонденту УНІАН висловив науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Геннадій Рябцев.

Відео дня

"У внутрішній енергетичній політиці України з обранням нового президента наразі нічого не зміниться, оскільки у нас все-таки парламентсько-президентська республіка, і всі зміни можливі тільки у разі істотної зміни складу парламенту. І це станеться не раніше, ніж у 2020 році", - сказав він.

За словами експерта, після обрання в Україні нового парламенту має бути сформована коаліція, яка й обиратиме уряд, після чого нового складу потрібно час для того, щоб увійти в курс справи.

"Тому серйозних змін в енергетичній політиці в найближчий рік не варто очікувати. Що буде далі - залежатиме від того, як зміниться склад Верховної Ради", - пояснив Рябцев.

На думку експерта, обрання нового голови держави також не позначиться на стані справ України на енергетичних ринках в цілому.

"На енергетичні ринки в глобальному розумінні зміна президента нашої країни ніяк не може вплинути, оскільки Україна не є суб'єктом геополітики. Вона є об'єктом геополітики, тому відповідь на питання, хто стане президентом - ніяк не вплине на рішення припинити або продовжувати будувати "Північний потік-2", - сказав він.

Говорячи про вплив зміни президента на економіку України в цілому, Рябцев зазначив, що революційних змін очікувати не слід, оскільки все залежатиме від конфігурацій складу уряду. Крім того, додав експерт, президент не має формального відношення до формування економічної політики держави.

При цьому експерт висловив побоювання, що до перевиборів у Верховну Раду Зеленський не матиме більшості в парламенті, що стримуватиме проведення потрібних країні законів.

Як повідомляв УНІАН, за результатами обробки Центрвиборчкомом 100% протоколів дільничних виборчих комісій про підсумки голосування на виборах президента України у першому турі лідирує шоумен Володимир Зеленський, якого підтримали 30,24% виборців. За чинного голову держави Петра Порошенка проголосували 15,95%.

У другий тур голосування вийшли Зеленський і Порошенко.