Ілюстрація REUTERS

За перший тиждень роботи нового ринку електричної енергії, який запустився 1 липня і дозволив відкрити імпорт електроенергії в нашу країну, Україна вперше отримала зі Словаччини 37,705 млн кВт-год ресурсу через Бурштинський енергоострів.

Читайте такожСкандальна формула "Роттердам+" припинила діяти після запуску ринку електроенергії

Про це повідомляє оператор Об'єднаної енергосистеми України державна компанія «Укренерго».

Відео дня

"Протягом 1-7 липня 2019 в «Енергоострів Бурштинської ТЕС» імпортовано 37,705 млн кВт-год електроенергії зі Словаччини. За той же період експорт електроенергії з «Енергоострова Бурштинської ТЕС» становив 77,743 млн кВт-год. Експорт здійснювався в такі країни, як Угорщина, Словаччина та Румунія», - сказано в повідомленні.

Як відзначили в компанії, імпортні поставки електроенергії в даний час є вагомою умовою для створення прозорої конкуренції серед українських виробників електроенергії. Нова модель ринку зняла регуляторні обмеження для вільного імпорту електроенергії в Україну.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня в Україні запрацював новий ринок електроенергії відповідно до закону «Про ринок електроенергії», який був прийнятий у квітні 2017 року.

Цей закон передбачає запровадження конкурентних відносин на енергоринку, в тому числі на роздрібному, а отже, кінцевий споживач в майбутньому зможе обирати постачальника електроенергії. Закон відповідає вимогам Третього енергетичного пакета.

Бурштинський енергоострів - виділена частина Об'єднаної енергетичної системи України, утворений Бурштинською ТЕС, Калуською ТЕЦ і Теребле-Рікською ГЕС і прилеглими електричними мережами.