Ілюстрація REUTERS

Уряд скасував субсидування втрат в електричних мережах для стабілізації ринку відновлюваної енергетики на 2020 рік, оскільки наступного року очікується дефіцит виплат інвесторам за «зеленим тарифом».

Читайте такожРада розблокувала підписання закону про ринок електроенергії

Про це йдеться в повідомленні Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища.

Відео дня

Відзначається, що відповідна постанова «Про внесення змін до Положення про покладення спеціальних обов'язків учасників ринку електричної енергії для забезпечення суспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії» уряд прийняв 9 грудня.

«Дана ініціатива має найбільший позитивний фінансовий ефект для держпідприємства «Гарантований покупець» і є ключовим елементом стабілізації ринку відновлюваної енергетики на 2020 рік», - йдеться в повідомленні.

У міністерстві підкреслюють, що субсидування втрат електроенергії в мережах призвело до того, що фактично на ринку відсутні стимули до модернізації мереж і, відповідно, до зменшення втрат.

«Скасування субсидій призведе до зменшення витрат ДП "Гарантований покупець", а відповідно - до отримання більше коштів для компенсації різниці в тарифі для населення, і буде стимулювати зменшення втрат в електричних мережах», – зазначили у відомстві.

Як повідомляв УНІАН, 9 грудня Кабінет міністрів України вніс зміни в постанову про спеціальні зобов'язання (ПСО) на ринку електроенергії, якими заборонив Оператору системи передачі, операторам систем розподілу і гарантованому покупцеві покривати обсяги електроенергії для технологічних втрат за регульованою ціною, в рамках механізму ПСО з 1 січня ці суб'єкти будуть купувати ресурс на вільному ринку.

За інформацією міністерства, наступного року споживачам необхідно буде заплатити за відновлювану енергетику понад 42 млрд грн, дефіцит при цьому становитиме близько 16 млрд грн.