Ілюстрація REUTERS

Проект будівництва газопроводу "Північний потік-2", який буде проходити в обхід території України по дну Балтійського моря, рухається повним ходом.

Читайте такожПорошенко і Дуда вважають, що "Північний потік-2" загрожує Євросоюзу

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час "круглого столу", який був присвячений питанню енергетичної безпеки України, заявив голова правління національного нафтогазового холдингу "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Відео дня

"Я не зовсім згоден з тезою про те, що "Північний потік-2" призупинено... Проект розвивається повним ходом. Вони (компанія-оператор проекту Nord Stream AG - УНІАН) планують розпочати будівництво найближчим часом, вони вже замовили труби і розглядають цей проект як цілком перспективний", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, на сьогодні Росія активно прагне знизити обсяг транзиту газу через територію України. Для цього російський газовий монополіст "Газпром" і його партнери ведуть будівництво "Турецького потоку", який проходить по дну Чорного моря, а також вони мають намір побудувати "Північний потік-2".

Довідка УНІАН. Проект "Північний потік" передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід планується побудувати поруч з уже існуючим "Північним потоком-1".

Згідно з раніше озвученими оцінками голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, "Північний потік-2" жодним чином не сприяє диверсифікації поставок газу до Євросоюзу і не забезпечує йому доступ до нових джерел газу. Також Коболєв зазначав, що цей газопровід може позбавити Україну доходів від транзиту, які за підсумками 2017 становлять близько 3 мільярдів доларів.