ПП «ОККО Нафтопродукт» (входить до складу ПАТ «Концерн Галнафтогаз», керує заправною мережею «ОККО») вважає необгрунтованим рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ) про накладення штрафу на компанію у розмірі 32 млн. грн. за здійснення антиконкурентних узгоджених дій.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі ПАТ «Концерн Галнафтогаз».

Як відомо, АМКУ встановив, що ПП «ОККО Нафтопродукт», а також ТОВ «Континент НефтеТрейд» (мережа WOG) і ТОВ «Альянс-Холдинг (Shell) » впродовж грудня 2010 р. – першої декади січня 2011 р. одночасно і до однакового рівня підвищували роздрібні ціни на високооктанові бензини.

Відео дня

Водночас, мережа «ОККО» не вважає дані обставини свідоцтвом здійснення антиконкурентних дій.

«Згідно із законодавством про захист економічної конкуренції і практикою його застосування, схожі дії (однакові ціни на АЗС) не є самі по собі порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, і можуть кваліфікуватися органами АМКУ як антиконкурентні узгоджені дії лише у разі доведення цими органами змови (усної або письмової) між суб`єктами господарювання про здійснення таких дій. При розгляді даної справи АМКУ жодним чином не довів наявність змови між суб`єктами господарювання», – сказано у повідомленні.

Водночас у компанії зазначають, що АМКУ не врахував різниці між «узгодженою поведінкою» і «паралельною поведінкою».

«Адже, як неодноразово наголошувалося представниками європейських антимонопольних відомств, на ринку нафтопродуктів часто можливі ситуації, коли дії суб`єктів господарювання є схожими (наприклад, однакова ціна певного товару), проте така «схожість» обумовлена специфікою товарного ринку, і не є результатом домовленостей між суб`єктами господарювання. Тому у кожному конкретному випадку має проводитися детальне (а не “кількатижневе”) дослідження ринкової ситуації (стосовно всіх учасників ринку, а не лише вибірково узятих окремих трьох)», – йдеться у повідомленні.

У прес-службі також зазначають, що специфіка ринку роздрібної реалізації нафтопродуктів полягає у тому, що роздрібні ціни на АЗС є відкритими і публічними. Тому цей ринок добре моніториться, і підприємство може оперативно реагувати на дії свого конкурента щодо зміни ціни. У зв`язку з цим рівень цін на АЗС, зазвичай, однаковий, що підтверджує наявність жорсткої конкуренції на ринку. Така поведінка, підкреслює компанія, не заборонена жодним конкурентним законодавством жодної країни.

«Враховуючи вищесказане, а також надзвичайну складність даної категорії справ, посилює сумніви в об`єктивності дій АМКУ «виведення» (виділення для окремого розгляду) у даній справі двох потужних російських вертикально інтегрованих нафтових компаній вже після направлення усім п`яти суб`єктам господарювання попередніх висновків у справі, в яких усі п`ятеро (а не троє) учасників ринку були визнані фахівцями АМКУ такими, що здійснили порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Сподіваємося, що найближчим часом у цій справі буде ухвалене аналогічне жорстке рішення», – йдеться у повідомленні.

Компанія також висловила занепокоєність маніпулюванням нормами чинного законодавства з боку АМКУ, і висловила сподівання, що така діяльність істотно не вплине на інвестиційну привабливість держави.

Нагадаємо, 22 березня АМКУ наклав на мережі автозаправних станцій «Континент НефтеТрейд» (ТМ WOG), ТОВ «Альянс Холдинг» (Shell) і ПП «ОККО Нафтопродукт» (ОККО) штраф у розмірі 1% виручки. Штраф для мережі WOG склав близько 93 млн. грн., ОККО – близько 32 млн. грн. і Shell – близько 25 млн. грн.

Разом з тим Антимонопольний комітет продовжує розслідування стосовно ПІІ «ЛУКОЙЛ-Україна» і СП ТОВ «Кершер» (керує мережею ТНК-ВР в Україні), виділивши його в окреме провадження.