Македонія, яка планує приєднатися до газопроводу "Південний потік" через відгалуження від магістральної гілки, отримала від російської сторони проект міждержавного договору, який буде погоджено, а потім винесено на остаточне підписання, заявив віце-прем'єр і міністр фінансів країни Зоран Ставреський.

"З певністю можна говорити про те, що Македонія приєднається до "Південного потоку". Це стане великим успіхом для Македонії і для майбутніх поколінь, яким буде забезпечена стабільна і надійна поставка газу за відповідною ціною", - наводить заяву Ставреського прес-служба македонського уряду , передає РІА "Новости".

В останні тижні "Газпром" підписав інвестиційні рішення щодо "Південного потоку" зі Словенією та Угорщиною, раніше - з Сербією. По сухопутних ділянках остаточне інвестиційне рішення залишилося прийняти з Болгарією. Про те, що Росія і Македонія почали підготовку угоди про входження Македонії в проект, було оголошено у липні поточного року.

Відео дня

В цілях диверсифікації маршрутів експортних постачань природного газу «Газпром» реалізує проект «Південний потік» в обхід території України.

Початок будівництва газопроводу "Південний потік" заплановано на 7 грудня. У цілому передбачається прокладка чотирьох ниток потужністю близько 15,75 мільярда кубометрів газу кожна. Комерційні поставки цим трубопроводом до Європи передбачається почати в першому кварталі 2016 року, а вивести проект на повну потужність - 63 мільярди кубометрів на рік - у 2018 році. Загальна вартість "Південного потоку", включаючи сухопутні ділянки, оцінюється у 16 мільярдів євро.

Акціонерами South Stream Transport AG - оператора морської ділянки "Південного потоку", який пройде по дну Чорного моря до Болгарії, - є "Газпром" (50%), італійська Eni (20%), німецька Wintershall і французька EdF (по 15%) . Вийшовши на узбережжі Болгарії, далі російський газ піде через територію цієї країни, а також Сербії, Угорщини та Словенії на північ Італії. Газопроводи-відводи передбачається побудувати до Хорватії і Республіки Сербської в складі Боснії і Герцеговини.